Övning visar att skolkök klarar av att servera mat utan vatten
Vad händer om vattnet förorenas och inte ens kan kokas för att användas? Kökspersonalen på Mosstorpsskolan fick lösa uppgiften i en oförberedd krisövning under Beredskapsveckan.
Publicerad

Nödvattnet har anlänt.
Som en del i Beredskapsveckan har Mosstorpskolans kökspersonal övat utifrån ett scenario där vattnet misstänks ha blivit kemiskt förorenat. Det kan inte användas alls.
Köket lagar 420 lunchportioner dagligen och dagens planerade rätt går nu inte att tillaga. Vatten beställs från Nodra, men det dröjer innan det levereras.
Det kan uppstå så många olika typer av situationer, så det är en utmaning i sig att öva upp beredskapen
, säger Jimmy Johnsson, kostekonom på kostenheten.
Köket på Mosstorpskolan har som rutin att frysa in överskottsmat. Nu tas den fram och dagens matsedel planeras om.
Köket hade den här förberedelsen klar och visste hur de skulle hantera situationen utan påverkan från oss som ansvarade för övningen. Det är bra gjort av dem
, säger Jimmy Johnsson.
Bröd bakas dagligen i köket och deg förbereds för flera dagar framåt. Nu används all färdig deg för att komplettera dagens soppa. De säkerställer att det finns tillräckligt med specialkost, och det är också specialkosten som prioriteras när vattnet levereras. Nödvattnet används också till handhygien, dricksvatten, varmhållningskärl och tvätthinkar med disktrasor.
Sallad och grönsaker finns kvar från gårdagen, dessa går till dagens servering eftersom de redan är sköljda. Maten serveras på engångstallrikar och disken sparas tills nästkommande dag.
Vattnet stängs av ute i matsalen som säkerhetsåtgärd för att eleverna inte ska använda det. Vattenkannor ställs ut. Serveringen flyter på bra och hanteringen av de mindre kärlen påverkar aldrig flödet i matkön.
Vi tar med oss flera saker från den här övningen, dels att det är väldigt bra och duktig personal här som hanterar den här typen av kris på ett bra vis. Vi tar också med oss vad köken behöver i utrustningsväg, här handlar det bland annat om dunkar för att förvara vatten i köket
, säger Jimmy Johnsson.

Överbliven mat som sparats i frysen plockas fram och värms upp.