Studie- och yrkesvägledningen inom Komvux utmärks för sitt arbete
Skolinspektionens kvalitetsgranskning hösten 2024 lyfter fram studie- och yrkesvägledningen inom Komvux i Norrköping som en välfungerande och elevfokuserad verksamhet. Tack vare lyhörda vägledare och en flexibel organisation får elever den stöttning de behöver för att göra välgrundade val för sin framtid.
Publicerad
“Det är ett otroligt glädjande besked att Skolinspektionen bedömer att vår verksamhet har så hög kvalitet. Det är min övertygelse, vilket också utredarna på Skolinspektionen påpekade, att vår organisations framgång till stor del är tack vare studie- och yrkesvägledarnas närvaro bland eleverna”, säger Robert Lindqvist, enhetschef Vägledningscentrum och yrkeshögskola.
Med sin breda verksamhet vill Komvux ge Norrköpings invånare ett stort
utbud av utbildningar. I utbildningsprogrammet ingår studier på både grundskole- och gymnasienivå – allt från grundläggande och teoretiska kurser och SFI (svenska för invandrare) – till ett fyrtiotal yrkesutbildningar som till exempel undersköterska, kock, yrkesförare buss och lastbil samt väg- och anläggningsarbetare, där den studerande efter avklarade studier har goda möjligheter till arbete. Utbildningarna är flexibla och anpassas efter varje elevs behov. Målet är att hjälpa fler att börja studera och samtidigt möta arbetsmarknadens krav.
“De som studerar hos oss är allt ifrån ungdomar som kommer relativt nyligen från gymnasiet till personer som befinner sig mitt i livet. Det kan handla om att man vill komplettera sin utbildning till en fullständig gymnasieexamen, eller att man vill yrkesväxla och göra någonting helt annat i sitt yrkesliv på relativt kort utbildningstid.”, berättar Robert Lindqvist.
Skolinspektionens kvalitetsgranskning
Höstens granskning fokuserade på två områden, dels huvudmans och rektors organisering av studie- och yrkesvägledning inför val av studier, samt i vilken utsträckning studie- och yrkesvägledningen inom Komvux ger befintliga och potentiella elever förutsättningar att göra väl underbyggda val av studier.
Granskningen, som genomfördes i form av intervjuer med elever, studie- och yrkesvägledare och chefer för att få in information om styrkor och utvecklings-områden inom verksamheten, visar en väl fungerande verksamhet sett till kvalitetskriterierna. Skolinspektionen bedömer också att huvudmannen och rektorerna i hög utsträckning organiserar studie- och yrkesvägledningen på ett sätt som utgår från elevernas behov vilket i sin tur skapar förutsättningar för väl underbyggda val av studier.
“En betydelsefull faktor är att vi också möter invånare och de kommande eleverna från Vägledningscentrum där många elevers resa mot en ny framtid börjar med ett vägledningssamtal.”, förklarar Robert Lindqvist.
Eleven i fokus
Skolinspektionens granskning visar att just studie- och yrkesvägledningen
har en avgörande betydelse för verksamhetens övergripande kvalitet, där
individanpassningen är central, inte minst avseende till exempel utbildnings-längd och innehåll.
“I vårt arbete träffar vi en mångfald individer med olika behov, utbildningsgrad och framtidstro. Det viktigaste är att vara lyhörd, förstående
och lösningsfokuserad. Mötet ska utgå från att man arbetar tillsammans med eleven för att finna den bästa möjliga lösningen utifrån elevens förutsättningar. En annan central del är processvägledning vilket handlar om att möta eleven vid flera tillfällen. Denna form av vägledning öppnar upp för att utforska styrkor, intressen och kunskaper sedan tidigare, men också vad som kan tänkas vara ett hinder”, berättar Anna Frieberg, studie- och yrkesvägledare.
Men hur går studie- och yrkesvägledarna inom Komvux tillväga för att uppnå
den kvalitet som granskningen visar på?
“Sammanfattningsvis så försöker vi alltid att benämna vägar framåt som möjligheter. Möjligheterna skapas genom att sammanfoga en persons inre
värderingar, som intressen och tidigare erfarenheter, med de valmöjligheter
som finns utifrån bland annat arbetsmarknad, samhällsförändringar och utbildningar”, förklarar Anna Frieberg.
En av eleverna på Komvux är Karl, som valt att komplettera sin gymnasieutbildning med hjälp av kurser. Målet är att uppnå en fullständig
gymnasieexamen för att därefter gå en yrkesutbildning. Genom en studie- och yrkesvägledare fick han inte bara information och hjälp om hur han skulle göra för att nå dit, utan också motivation till att ta tag i sina studier.
“Den kontakten var väldigt viktig för mig för att komma igång med studierna.
Jag hade ingen aning om hur jag skulle börja, vilka kurser jag behövde, hur lång tid det skulle ta eller hur CSN fungerar. Jag gav nästan upp innan jag ens hade försökt, för jag trodde att jag skulle behöva läsa igen flera år. Genom en studie- och yrkesvägledare fick jag inte bara information och hjälp i hur jag skulle göra, utan också motivation till att ta tag i mina studier. Vare sig man ska läsa upp ett betyg eller gå en yrkesutbildning så tycker jag att man borde ta chansen att plugga på Komvux, inte minst av anledningen att man får hjälp och stöttning genom studie- och yrkesvägledarna, för mig var det värt det till hundra procent.", berättar Karl.
Kontakt
Vill du höra mer om Komvux Norrköping och deras verksamhet?
Välkommen att ta kontakt med Vägledningscentrum för studie- och
yrkesvägledning samt studieplanering.
Telefon: 011-15 54 40
E-post: vagledningscentrum@norrkoping.se
Läs mer om Komvux Norrköping och deras vuxenutbildningar på deras webbplats