Snart lyfts Femöresbron på plats

De som har passerat riksvägen vid Himmelstalund har under hösten kunnat se hur den nya Femöresbron växt fram. Nu börjar huvuddelen av bron blir klar och ska snart lyftas på plats. Framåt våren väntas bron kunna öppna igen.

Publicerad

Femöresbron byggdes år 1901 för att binda samman området kring Åbackarna. År 2016 stängdes den av säkerhetsskäl och nu är arbetet med den nya bron inne i slutfasen.

Vi är många som längtar efter Femöresbron och det känns fantastiskt att vi är framme vid det här steget. Går allt som planerat kan vi ta en promenad runt Åbackarna lagom till våren kommer, säger Tomas Tekmen (KD), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Femöresbron byggs i tre delar: ett huvudspann och två ändspann. Det är huvudspannet som har byggts på parkeringen och som ska placeras på de befintliga brostöden i anslutning till brostugan.

Lyfts ned på Strömmen

Natten mellan torsdag och fredag, 16–17 januari, påbörjas arbetet med att få huvudspannet på plats. Riksbron stängs av i norrgående riktning från klockan 22 på torsdagskvällen.

Enligt preliminära beräkningar kommer arbetet att vara klart klockan 03, men bron kan behöva hållas stängd fram till klockan 06. En mängd olika faktorer påverkar hur lång tid det tar – och om lyftet verkligen kan genomföras.

Entreprenören har arbetat länge på land eftersom det är en säkrare arbetsmiljö, men det finns givetvis utmaningar med att transportera en så här stor konstruktion och vi kan inte påverka väder och vind. Men allt är noggrant planerat och det är äntligen dags att få bron på plats, säger Erik Strand, projektledare på Norrköpings kommun och samordnare för arbetet med Femöresbron.

För att konstruktionen ska klara av förflyttningen byggs en ställning runt den. Den lyfts sedan upp på en trailer och körs upp på Riksbron, i fel körriktning, och ställs vid broräcket. Där riggas den för nästa lyft.

Intill vattnet nedanför Riksbron kommer en lyftkran vara placerad. Med den lyfts huvudspannet från trailern och ned på pontoner i vattnet.

Flyttas med båtar

Om allt går som det ska under natten till fredagen väntar nästa steg i arbetet på söndagen, den 19 januari. Då ska huvudspannet förflyttas på pontoner i Strömmen till sin slutliga plats med hjälp av båtar.

Nästa steg blir att montera brons båda ändspann från land. Slutligen väntar bland annat arbete med montering av brobanan, belysning på bron och demontering av lyftanordningar. Det beräknas ta omkring fyra veckor.

När arbetet är klart ska bron besiktigas innan den får användas ­– och åter binder samman det populära gångstråket.

Läs mer om Femöresbron här

Man i skyddsväst med Norrköpingslogga och vit skyddshjälm.

Erik Strand, projektsamordnare för Femöresbron.