Femöresbron har öppnat

Den nya Femöresbron binder samman dåtid och nutid. Många Norrköpingsbor var på plats när den invigdes på fredagen.

Publicerad

Folkmassa på och vid nya Femöresbron.

Många var på plats för invigningen av nya Femöresbron.

Det råder ingen tvekan om att Femöresbron betyder mycket för Norrköping och dess invånare. Och det har den gjort länge. Många av oss har sett fram emot denna stund, och äntligen är dagen här då vi åter kan promenera rakt över Strömmen här vid Åbackarna, precis som människor gjort i över hundra års tid, sa Tomas Tekmen (KD), ordförande i samhällsplaneringsnämnden, när han inledde invigningen.

Femöresbron stängdes av för nio år sedan på grund av allvarliga rostangrepp. Året efter lyftes den bort för att undersökas närmare och det visade sig att en renovering skulle kräva så pass stora åtgärder att det bedömdes som mer rimligt med en helt ny bro med lång livslängd.

Den nya bron är byggd med modern teknik och säkerhet, men bär med sig själen från 1901. Vi har sett hur bron bit för bit kommit på plats under de senaste månaderna, och hur många Norrköpingsbor ivrigt följt arbetet, sa Bengt Stenberg, samhällsbyggnadsdirektör.

Den gamla bron var en fackverksbro med tydlig bågform, något som den nya bron fångar upp. Den möter dagens krav och tar hänsyn till natur- och kulturhistoriska värden, arkitektur, klimatförändringar, drift- och underhåll och tillgänglighet för funktionsvarierade.

Nya Femöresbron tar vid där den gamla behövde lämna oss. På de historiska fundamenten i Strömmen och med relationen till Brovaktarstugan intakt reser sig nu ett ett helt nytt och mjukt format språng – en återupprättad koppling men också en plats att stanna till på, och inte minst en vacker gestalt från vår tid, sa Henrik Rundquist, arkitekt vid &Rundquist, under sitt tal.

Moderna regelverk, tekniska utmaningar och det faktum att bron angränsar till ett kulturhistoriskt känsligt område har gjort att det har tagit lång tid att få en ny bro på plats.

”Hela processen har tagit tid och bitvis varit väldigt utmanande, men nu är vi färdiga och det är både skönt och kul. Jag hoppas att varenda en som har varit involverade i arbetet inser att just deras insats har varit viktig för att vi skulle ta oss i mål”, säger Erik Strand, projektsamordnare, Norrköpings kommun.

Under sommaren 2024 inleddes till slut byggarbetet på parkeringen vid Himmelstalunds brunnssalong, av NCC och underentreprenörer. Natten till den 17 januari fraktades den med trailer upp på riksbron och lyftes sedan ned på pontoner i Motala ström, ett arbete som följdes av nyfikna Norrköpingsbor. Två dagar senare var ännu fler på plats vid Åbackarna, för att se bron seglas på plats på till brofästena. Sedan har arbetet slutförts på plats.

Det har varit väldigt kul att vara med i ett projekt som är så uppseendeväckande och komplext – och att få svara på frågor från folk som har gått förbi. Att man har gjort någonting för stan. Och samarbetet i projektet har varit väldigt bra. Vi har kommit fram till lösningar tillsammans och fått till en riktigt bra bro, säger Erik Södergren, platschef på NCC.

Två glada män i kavaj.

Bengt Stenberg, samhällsbyggnadsdirektör, och Tomas Tekmen (KD), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.