Bris och Norrköpings kommun i nytt utvecklingsprojekt
Inför att den nya socialtjänstlagen, SoL, väntas träda i kraft den 1 juli 2025 samarbetar Norrköpings kommun och Bris under våren i ett utvecklingsprojekt som ska involvera barn i omställningen.
Publicerad
Projektet startade 28 februari och utgår ifrån en kartläggning som socialkontoret har gjort, i syfte att kunna implementera den nya socialtjänstlagen på bästa sätt. Kartläggningen visar att barn behöver involveras i omställningen för att kunna möta de så kallade ska-kraven i den nya lagen.
Vi behöver strukturerade arbetssätt och metoder för att göra barn delaktiga och ge dem inflytande i olika beslutsprocesser, något som Bris är skickliga på och som vi vill lära oss mer om. Under våren kommer därför Bris att vara med och hjälpa oss i arbetet med den nya socialtjänstlagen, så att barnens perspektiv kommer med i beslutsprocesserna
, säger Susanna Karlqvist, socialdirektör.
Utvecklingsprojektet blir ett kunskapsutbyte där Bris får veta mer om utmaningar och behov som Norrköpings kommun står inför och kommunen i sin tur får ta del av hur Bris arbetssätt och metoder kan hjälpa till att möta behoven som finns.
För Bris är detta ett oerhört värdefullt utvecklingsprojekt. Tillsammans med Norrköping kan vi bättre förstå vilka faktiska utmaningar kommuner ställs inför i omställningen till nya socialtjänstlagen. Med den förståelsen kan vi nå fler kommuner med vår kunskap om barns delaktighet och inflytande i praktiken. Vi hoppas att samverkansprojektet ska bidra till att fler barn och unga görs delaktiga i omställningen till en mer lättillgänglig och förebyggande socialtjänst för barn runt om i landet
, säger Terese Ahlstedt, verksamhetssamordnare på Bris.
Projektet kommer pågå under hela våren. Från Norrköpings kommun deltar cirka 18 person mer olika roller; nämndsekreterare, sakkunniga, utredare och verksamhetsutvecklare.