Fler brottsförebyggande insatser efter satsning på ny enhet
För att stärka arbetet med att förebygga ungdomars kriminalitet och återfall i brott startades enheten för social brottsprevention i juni 2024. Arbetet har resulterat i en mängd riktade insatser för unga och deras familjer, men också lett till fler uppsökande och trygghetsskapande insatser än tidigare.
Publicerad

Susanna Karlqvist, socialdirektör, och Monica Holtstad (L), ordförande i socialnämnden.
Enheten var ett politiskt initiativ för att möta ett ökat behov av brottsförebyggande insatser.
Jag är stolt över att vi vågade prioritera om inom socialnämnden och glad över att vi också kunde ta del av stadsbidrag för att kunna satsa. Det kommunövergripande arbetssättet är en framgångsfaktor och vi ser att enheten har nått ut brett. Men det är ett arbete som måste fortsätta för att det ska ge en effekt som märks av i samhället i stort och inte enbart på individnivå – även om det är en stor vinst i sig
, säger Monica Holtstad (L), ordförande i socialnämnden.
De tre starkaste skyddsfaktorerna för att förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet är en fungerande skolgång, stärkt föräldraskap och en meningsfull fritid. Därför arbetar enheten i samverkan med skola, fritidsverksamhet och polis – men också med andra verksamheter. Insatserna är frivilliga och görs utan föregående biståndsprövning.
Framåt vill vi få med ännu fler aktörer för att nå ut till fler målgrupper, samt bli ännu bättre på att rikta insatserna där de verkligen gör skillnad. Detta för att minska riskfaktorerna såsom exempelvis ekonomisk utsatthet, skolfrånvaro och vänner med dåligt inflytande och samtidigt stärka skyddsfaktorer. Alla barn och unga ska ha förutsättningar till trygga uppväxtvillkor
, säger Susanna Karlqvist, socialdirektör.
Samverkansformen SSPF (socialkontor, skola, polis och fritid) är ett exempel på arbete med tidiga insatser som är sekretessbrytande för att kunna samarbeta effektivt över myndighetsgränserna.
Förebyggarteamet är en annan del, som har som mål att öka ungdomar och föräldrars möjlighet att hantera sin sociala situation.
Antal insatser av förebyggarteamet fram till i dag:
- Uppsökande och trygghetsskapande insatser (utöver skolor): 1 314
- Uppsökande och trygghetsskapande insatser på skolor: 688
- Individuella stödinsatser till ungdom: 278
- Information om socialkontoret: 121
- Stödinsatser till föräldrar/familjer: 118
- Stödinsatser i klassrum: 116
- Grupprogrammet Föräldraskap i Sverige: 87 deltagande personer
- Deltagande vid riskevent: 30