Beslut fattat om att ställa in årets Augustifest

Publicerad

Med hänsyn till rådande restriktioner i samband med coronapandemin har kommunens styrgrupp för besöksnäring och evenemang beslutat att ställa in Augustifesten 2020. Under nuvarande omständigheter ser man ingen möjlighet att genomföra evenemanget som planerat, med hänsyn till det stora besöksantalet.

Ett annat skäl till beslutet är att ingen just nu säkert vet vilken situation som kommer att råda i augusti. Därför arbetar kommunen istället med att undersöka alternativa lösningar för festligheterna.

– Augustfesten är ett oerhört populärt evenemang och det finns ingenting som kan ersätta den. Istället för att satsa allt på ett kort och ta risken att vi till slut ändå får ställa in, ville vi göra ett medvetet val och därmed öppna upp för att hitta andra vägar att skapa värdefulla upplevelser för kommunens invånare, säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör och medverkande i kommunens styrgrupp för besöksnäring och evenemang.

Bland annat ser man nu över möjligheten att dela upp de olika inslagen under Augustifesten och sprida dem under hösten och vintern istället, upplagt i enlighet med de restriktioner som råder just då.

– Man skulle kunna säga att vi försöker hitta sätt att ställa om Augustifesten snarare än att ställa in den rakt av. Självklart känns detta ändå väldigt tråkigt, men i skenet av att såväl Symfoniorkestern i det gröna, marknaden och Familjedag i Vasaparken drar tusentals personer vardera så är vi ändå säkra på att våra besökare kommer att förstå. I grund och botten handlar det om att vi som kommun vill ta vårt ansvar och föregå med gott exempel, säger Maria Olofsson, evenemangskoordinator.

Utöver situationen med restriktioner i samband med folksamlingar och den osäkra situationen framåt finns det även annat som inverkar på möjligheten att genomföra Augustifesten. Det rör sig bland annat om att en stor del av de personer som brukar medverka under festdagarna just nu inte kan vara aktiva på grund av permitteringar, inställda resor samt inställda aktiviteter i klubbar och föreningar. Den internationella matmarknaden som är ett populärt återkommande inslag är ett annat riskområde eftersom den har utställare från hela världen, vilka i dagsläget har ställt in sin Sverigeturné.