Live i Norrköping öppnar scenerna för publiken

Publicerad 26 mars 2020 20:11


Konceptet ”Live i Norrköping” öppnar nu stadens livescener för publiken igen genom Live streamade konserter. Norrköping vill på detta annorlunda sätt bjuda in publiken till stadens scener. ”Live i Norrköping” är en kommunal satsning som lyfter fram, möjliggör och uppmuntrar Live streaming för att nå ut till publiken på ett nytt sätt under coronatider.

Inititativet är kopplat till arbetet med kommunens globala nätverk för kreativa städer. Som UNESCO City of music samarbetar ett större antal aktörer för att aktivera det lokala musiklivet och öppna för gäster.
– Vi behöver hålla liv i våra fina livescener och vill koppla samman dem med både publiken och musiklivet. I en musikstad som Norrköping och som en UNESCO city of music möter vi utmaningarna via kreativa lösningar från det lokala musiklivet. Vi hoppas att det ska ge publiken ett varierat utbud av ny musik, lokal musik och andra unika upplevelser hemifrån. Vi öppnar bokningen på måndag nästa vecka och ett stort antal scener på en mängd datum och tider finns redan tillgängliga på olika prisnivåer. Det kommer vara väldigt olika omfattning, kvalitet och innehåll, säger Sandra Wall, näringslivsutvecklare för den kreativa sektorn Norrköpings kommun.

Kulturella och kreativa näringar har i snabb takt drabbats hårt av rådande situation. Att skapa nya plattformar för publiken skapar samtidigt nya möjligheter.
– Vi har som studieförbund med våra mål gått samman med Arbis Bar och Salonger, som är en kommersiell aktör, för att skapa ett helt nytt livekoncept. Tanken är att lyfta både platsen och musik på flera olika nivåer samma dag. Datumet vi har planerat det för är den 19 april, säger Kenny Lundström, verksamhetsansvarig ungdom, musik och media, Studieförbundet Vuxenskolan och som tog initiativ till satsningen.
– Det är kul att vara med i uppstarten av den här satsningen. Under de senaste två veckorna så har vi sett vår verksamhet gå från 100 till i princip 0. Det som skulle bli vår största konsertsäsong hittills blev omöjlig att genomföra. Det är lätt att tappa hoppet och fastna i en mörk spiral då, men när vi gav oss ut och pratade med våra vänner och kollegor i Norrköping så märkte vi snabbt en vilja att vända på det här mörka och vara kreativa tillsammans. Arbis scen har länge varit en plattform för små och stora artister och därför är vi otroligt taggade på fortsätta vara det i digital form, tillsammans med Vuxenskolan, säger John Söderström, eventchef på Arbis bar och salonger.

Norrköpings kommun och Louis De Geer konsert & kongress går in med en särskild insats riktad till det lokala musiklivet och öppnar scenerna Värmekyrkan och Hörsalen för kostnadsfri bokning ett antal datum.
– Samarbetet med våra kommunala scener handlar i första hand om att talangerna här inte ska förlora tid, de behöver nå ut med sin musik även i vår. Det finns även plats för mer etablerade artister som vill streama via nationella plattformar för indiemusik, säger Sandra Wall.

Utbudet blir vad de olika aktörerna gör det till. Vissa kanske använder enklare teknik och sänder en enda låt via instagram, medan andra samlar flera aktörer och genomför en festival utan publik. Kanske passar en del på att spela in en musikvideo också.

Live i Norrköping går att boka via Sandra Wall med start fredagen den 27 mars, men redan i dag öppnar ett instagramkonto som kompletterar Norrköping City of Music på Facebook. Där går det att följa information om vilka som väljer att streama, vilka tider och från vilken scen.
– Om inte publiken kan komma till musiken, låt musiken komma till publiken. Och alla är välkomna att streama Live i Norrköping, säger Sandra Wall.


Sandra Wall

sandra.wall@norrkoping.se

Tele :011-15 16 27