Markant ökning av antalet gästnätter i Norrköping

Publicerad 06 september 2019 15:24
Fotografi av Norrköpings stad. Strömmen i förgrunden och byggnader i bakgrunden en solig sommardag.

Foto: Norrköpings kommun

Antalet gästnätter i Norrköping under juni och juli har ökat med 14 procent jämfört med förra året. Det visar nya siffror från SCB. Anledningen till ökningen kan bland annat härledas till genomförandet av ett antal större arrangemang, starka attraktioner i närområdet samt en långsiktig satsning på besöksnäringen i Norrköping.

– Det är fantastiskt roligt att antalet besöksnätter har ökat så mycket och visar att vårt långsiktiga arbete med besöksnäringen ger resultat. Från kommunens sida har vi bland annat under sommaren varit involverade i O-Ringen, Stadium Sports Camp och Sum-Sim. Samtidigt har många andra aktörer också haft bra år – inte minst Kolmårdens Djurpark, vars resultat hänger tätt ihop med gästnattsstatistiken i Norrköping, säger Christina Leinonen, näringslivsutvecklare med fokus på besöksnäring.

– O-Ringen i juli i år blev en succé med fantastisk stämning och över 21 tusen deltagare, vilket är det sjätte högsta deltagarantalet under arrangemangets 55 år. Många av de startande tog även med sig sina familjer, vilket haft betydelse för antalet gästnätter i Norrköping. Någonting som också är glädjande är hur mycket positiv feedback vi fick från arrangören gällande Norrköping som sommarstad, säger Louise Flygt, kommunikationsdirektör och kommunens projektägare av O-Ringen 2019.

Under juni och juli 2019 hade Norrköping 165 284 gästnätter, vilket kan jämföras med 145 011 gästnätter 2018. Det är den högsta siffran sedan toppnoteringen 2016 i samband med SM-veckan.

– Norrköping blomstrar under sommaren och får därför ofta bra siffror, därför är det extra roligt att ökningen är så pass stor, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd med särskilt ansvar för näringslivsfrågor. Många privata aktörer satsar verkligen här sommartid i både det stora och det lilla. Utöver den betydelse det har för turismnäringen och Norrköping som sommarstad, vill jag även passa på att lyfta hur det öppnar upp för en rad olika arbetstillfällen i Norrköping. För många kan det vara det allra första jobbet och därmed en väg in i yrkeslivet, så framgångarna inom besöksnäringen har stor betydelse för många av kommunens invånare.