Nationaldagshälsning ersätter traditionellt firande i Norrköping i år

Publicerad 04 maj 2020 15:03

Norrköpings kommuns traditionella nationaldagsfirande i Olaiparken kommer i år att ställas in med anledning av situationen med covid-19. Kommunen planerar istället att sända en särskild videohälsning till alla Norrköpingsbor under dagen.

Det traditionella nationaldagsfirandet lockar varje år många tusen besökare till festligheterna i Olaiparken, där bland annat folkdans, tal, veteranbilar och musikunderhållning står på programmet. I år, när allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer tillfälligt har förbjudits, kommer firandet inte att kunna genomföras som vanligt.

– Det här är ett evenemang som är väldigt betydelsefullt för många Norrköpingsbor och det känns inte roligt att ställa in. Samtidigt var själva beslutet inte svårt att fatta eftersom vi vet vad som gäller och hur viktigt det är med de insatser som görs för att bromsa smittspridningen, säger Olle Vikmång (S), kommunfullmäktiges ordförande.

– Det känns tråkigt att nationaldagsfirandet inte kan genomföras som vanligt, men i och med de restriktioner som råder finns det ingen sådan möjlighet. Just nu är det viktigt att vi alla håller ut i detta. Därför får vi, precis som med Valborg, i år hjälpas åt att hitta andra sätt att fira på, på omtänksamt avstånd från varandra, säger Maria Modig, kultur- och fritidsdirektör.

– Det är en upp och nervänd värld vi lever i just nu och många av våra möjligheter att träffas kring högtider och evenemang uteblir, säger Maria Olofsson, eventkoordinator i Norrköping kommun. Det är tråkigt och annorlunda men det ger oss också möjlighet att tänka nytt och hitta nya vägar. Vi får ta hand om varandra på bästa digitala sätt tills vi får möjligheten att ses som vanligt igen – just nu behövs mycket tålamod och omtanke!

Den traditionella flaggningen under nationaldagen genomförs som planerat. De föreningar och privatpersoner som har ansökt om flagga till befintlig flaggstång i Norrköpings kommun, och som uppfyller kriterierna, kommer att få sina flaggor inför den 6 juni. Totalt delas 30 flaggor ut i år.

Mer information om den särskilda hälsningen kommer längre fram.

Inställda arrangemang utöver festligheterna i Olaiparken:

Nationaldagskonsert i Rådhuset
Varje år arrangeras en sommarkonsert i Rådhusets trapphall; även denna ställs in på grund av rådande omständigheter.

Ceremoni för nya svenska medborgare
Under nationaldagen anordnas en ceremoni för alla de som blivit nya svenska medborgare i Norrköpings kommun under året. I år ställs ceremonin in, och deltagarna kommer istället att bjudas in till 2021 års ceremoni.


Norrköpings kommun följer regeringens och andra myndigheters rekommendationer gällande arbetet kopplat till covid-19. Det innebär att beslutet gällande det traditionella nationaldagsfirandet kan komma att påverkas av nya rekommendationer angående bland annat folksamlingar.