Nu startar vaccinationer mot covid-19

Publicerad 27 december 2020 09:26

I dag inleds vaccinationen mot covid-19 i Region Östergötland. 200 doser har kommit i den första leveransen som nu omgående ges till äldre personer på särskilda boenden i de tre kommunerna Linköping, Norrköping och Mjölby som är först ut. Målet är att alla invånare över 18 år i Östergötland ska erbjudas vaccin under första halvåret 2021.

– Äntligen kan Region Östergötland inleda vaccineringen mot covid-19, allt tack vare gediget arbete av forskare och gott samarbete mellan stat och regioner. Det är verkligen en efterlängtad julklapp till östgötarna och sjukvårdspersonalen, som under pandemin hållit i och hållit ut, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Vaccinet kommer att fördelas över länet i den takt som leveranserna kommer. Äldre personer på särskilda boenden vaccineras först. Personer med hemtjänst och personer som får vård och omsorg i hemmet kommer också att prioriteras till de tidiga vaccinationerna.
– Jag är väldigt glad över att vi nu kan starta vaccineringen i Linköping. Det är efterlängtat av många. Trots den korta tid vi har haft på oss, så är vi väl förberedda, säger Linda Ljungqvist social- och omsorgsdirektör i Linköpings kommun.

– Vi står redo att börja vaccinera med de första doserna. Året har inneburit stor belastning på våra medarbetare inom vård och omsorg. Det kommer fortsatt vara ett högt tryck men vi gör det här nu för att rädda liv och hjälpa till att bromsa pandemin, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör, Norrköpings kommun.

­– Starten på vaccination gör att vi nu kan se början till slutet på pandemin och känna hopp om att snart slippa inskränkningar i våra vardagliga liv. Som kommun är vi stolta över att kunna ta ansvar för att inleda vaccinationen i Östergötland. Det är ett resultat av stora insatser från våra fantastiska medarbetare inom hälso- och sjukvårdsledning och äldreomsorg, säger Thomas Åhlander, omsorgs- och socialchef, Mjölby kommun.

Regionen väntas kunna vaccinera cirka 2 000 personer varje vecka till att börja med.
– Målet är att kunna slutföra vaccinationsinsatsen innan sommaren, men det beror på vilken takt leveranserna kommer. Runt 370 000 invånare i Östergötland kommer att erbjudas vaccin mot covid-19, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledning.