Råd vid värmebölja

Publicerad 24 juni 2020 11:42

Det väntas ovanligt höga temperaturer i stora delar av landet den här veckan. Här hittar du tips på hur du ska agera när det är riktigt varmt ute.

I sommar är det viktigt att vidta åtgärder som minskar hälsoeffekter av både värmebölja och den pågående smittspridningen av covid-19. Åtgärderna behöver utformas så att de förstärker varandra och bidrar till att minska samhällets sårbarhet för båda riskerna.

Tänk på att vissa rekommendationer för att lindra värme kan förvärra smittspridning av covid-19. Folkhälsomyndigheten uppmanar bland annat att undvika att använda bordsfläktar i gemensamma utrymmen.

Följ SMHI:s meddelanden och varningar om höga temperaturer för att vara förberedd.

Gör så här vid värmebölja

 • Var uppmärksam på inomhustemperaturen
  Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när tem­peraturen utomhus når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.
 • Drick mer
  Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
 • Ordna sval miljö
  Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
 • Ordna svalka
  En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
 • Inga bordsfläktar i gemensamma utrymmen
  En del åtgärder som rekommenderas för att lindra värme kan förvärra smittspridning av covid-19. Folkhälsomyndigheten uppmanar bland annat att undvika att använda bordsfläktar i gemensamma utrymmen.
 • Ta det lugnt
  Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
 • Förvara läkemedel rätt
  Förvara mediciner svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.
 • Var uppmärksam
  Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, exempelvis vätskedrivande, kan dosen behöva justeras.
 • Kontakta sjukvården
  Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa. Ring 1177 för sjukrådgivning. Du kan ringa eller besöka webbplatsen 1177.se dygnet runt.

Mer information

Förbered för en sommar med både covid-19 och värmebölja Folkhälsomyndigheten.se

Hälsoråd vid värmebölja Krisinformation.se