Sälkutar i Norrköping

Publicerad 10 april 2018 13:39

 

Under de senaste dagarna har det uppmärksammats gråsälskutar (gråsälsungar) på olika platser i Norrköping. En befinner sig i ett område mitt emot Strömparken. Området är tillfälligt avstängt för att ge sälkuten en skyddad vistelse på land medan dess päls anpassas till att klara vattenmiljön. Avstängning beräknas vara kvar så länge sälkuten regelbundet vistas i området, dock som längst till 30 april då kutens päls bedöms vara tillräckligt utvecklad.

Gråsälen får en kut i februari-mars och den diar modersmjölk i cirka tre veckor. I slutet av diperioden börjar kuten byta päls från en vit, ullig till en mer gråspräcklig. Då börjar modern söka föda ute till havs och lämnar kuten för att lära sig ta hand om sig själv. Under denna period spenderar kuten mycket tid på land samtidigt som den lär sig jaga framför allt fisk. När pälsen är tillräckligt utvecklad för att klara längre vistelser i vattnet kommer den att röra sig på ett större område.

  • –Tekniska kontoret kommer under de närmaste veckorna att ha uppsyn på sälkutens tillstånd. Uppmaningen till människor som rör sig i området är att låta den vara och inte störa den på något sätt, säger Simon Karlsson, limnolog på Norrköpings kommun.