Två veckor utan Covid-19 inom vård och omsorg

Publicerad 27 juli 2020 12:03

Besöksförbud, kohortvård och medarbetare som gör allt de kan för att hålla coronaviruset borta är bidragande orsaker till över två veckor utan bekräftade fall av covid-19 bland kommunens vård- och omsorgstagare.

- Vård- och omsorgstagare, anhöriga och medarbetare har tagit sig igenom en tuff tid. Deras ansträngningar och uthållighet har gett resultat och jag önskar att jag kunde säga att allt över nu, men vi kan inte andas ut än tyvärr, säger Helena Axestam, ställföreträdande vård- och omsorgsdirektör.

Besöksförbudet gäller tills vidare

Den goda nyheten gör inte att man lättar på besöksförbudet, inte ens för personer med antikroppar. Det fortsätter gälla för Norrköpings särskilda boenden för äldre och personer med demens, och även boenden för personer med funktionsnedsättningar.

- Vi måste ta det säkra före det osäkra för att skydda äldre och andra riskgrupper, säger Helena.

Att mötas utomhus är tillåtet trots besöksförbudet.

- Vi uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och inte träffa sina äldre eller andra i riskgrupp, samtidigt vet vi att det finns många som mår väldigt dåligt av att vara isolerade. Väljer man att träffas ute så vädjar vi om att göra det när man är frisk och symtomfri, och att man tvättar händerna och håller avstånd, säger Helena.

Sänker inte beredskapen

Ingen kan säga hur omfattande eller långdragen coronapandemin kommer att vara. Folkhälsomyndigheten presenterade ändå tre möjliga scenarier för smittspridningens utveckling i förra veckan.

- Våra medarbetare fortsätter göra allt de kan för att hindra smittspridningen, samtidigt som vi är redo med inarbetade rutiner, covid-enhet och skyddsutrustning ifall smittan ökar igen, berättar Helena.

Tack - vård och omsorg