Fackeltåget under Förintelsens minnesdag den 27 januari ställs in

Publicerad

Årets fackeltåg i Norrköping till minne av Förintelsens minnesdag är tyvärr inställt på grund av ökad smittspridning i samhället. Istället kommer en film med de tal som skulle ha hållits i samband med minnesdagen att publiceras digitalt så att alla kan ta del av dessa.

Den 27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz. Sedan år 1999 är därför den 27 januari en officiell minnesdag för Förintelsens offer. I samband med det genomförs varje år ett fackeltåg från Norrköpings synagoga till den mosaiska begravningsplatsen. Årets fackeltåg är dock tyvärr inställt på grund av den ökade smittspridningen.

De tal som skulle ha hållits av landshövding Carl Fredrik Graf, kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler (S) samt Thomas Wärfman, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norrköping, i samband med fackeltåget har spelats in och kommer istället att presenteras digitalt på norrkoping.se den 27 januari.

Demokrati- och människovärdedagarna påverkas också

Förintelsens minnesdag utgör en del av Demokrati- och människovärdedagarna som årligen anordnas av Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping tillsammans med 13 medarrangörer. Dagarna omfattar allt från föreläsningar och utställningar till samtal, musik och film. 22 arrangemang var i år inplanerade mellan den 23 och 30 januari. Flera av programpunkterna under veckan har dock i år påverkats av den omfattande smittspridningen och fått flyttas fram eller ställas in. Återstående programpunkter finns att hitta på kommunens hemsida, som uppdateras löpande, men med reservation för att snabba förändringar kan uppstå.

Medverkande arrangörer följer utvecklingen, och genomförandet av kvarstående programpunkter sker i enlighet med de regler och restriktioner som råder. Information kring de framflyttade programpunkterna publiceras längre fram.

Information och program Demokrati- och människovärdedagarna 2022