Samernas nationaldag firas på söndag 6 februari

Publicerad

Samernas nationaldag uppmärksammas genom flaggning på Saltängsbron.

Samernas nationaldag firas den 6 februari varje år över hela Sápmi. Det första firande skedde 1993 i Jokkmokk, sedan man året innan beslutat att fira samernas gemensamma nationaldag den 6 februari. Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

I Norrköping uppmärksammas dagen med flaggning av den samiska flaggan, som är gemensam för alla samer. Cirkeln på flaggan är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

- Samerna är ett urfolk som har levt i Sverige sedan urminnes tider. Samer är också en av de fem nationella minoriteterna som är erkända av Sveriges riksdag. Det är viktigt att uppmärksamma samernas nationaldag då samerna har en viktig del i Sverige, både historiskt och geografiskt, säger Maria Sayeler Behnam (S), ordförande för kommunfullmäktige i Norrköpings kommun.

Samerna bor framförallt i fyra länder - Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Det stora landområdet med dessa fyra länder kallas för Sápmi. Området sträcker sig över hela den norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvön i öster till Dalarna i söder. Begreppet Sápmi innefattar både landet och folket. Samerna bor inte bara i norra Sverige utan även i andra delar av landet, till exempel i Stockholm och Norrköping.

Här kan du läsa mer om samer och den samiska kulturen:

Om Sápmi - Samer.se

Källa: Samer.se