Tillsammans gör de RevoluSON

Klass es19c De Geergymnasiet

På lördag är det familjekonsert i Louis De Geer-hallen när Norrköpings symfoniorkester och avgångseleverna från De Geergymnasiets musikklass framför RevoluSON. Det som för drygt 25 år sedan började med en konsert i mindre skala, har idag vuxit att bli en traditionsrik orkesterakademi där musiker från orkestern är mentorer och coachar eleverna.

– Interaktionen med publiken, att få dela med sig av sin musik, är magisk. Som barn växte jag upp med skolklassföreställningarna. Att nu få vara med och spela själv känns lite som att gå i mål, säger Lance Hendrik Cabay, en av De Geer-gymnasiets avgångselever i ”musiktrean”.

– Att som elev få vara med om att göra en professionell produktion och träffa skickliga yrkesmusiker är väldigt uppskattat. Alla ser fram emot det, säger Niclas Lindblom, musiklärare på De Geer-gymnasiet.

Charlotte Råström, producent för Norrköpings symfoniorkester, SON, instämmer.

– Det uppstår verkligen ett möte. Det är inte bara så att eleverna får vara med ”på nåder”. Vi skapar föreställningen tillsammans. Jag skulle säga att det vi gör ihop är unikt i Sverige, säger hon.

Elevernas har själva skrivit och utformat den föreställning som brukar fylla konserthallen varje år. Som vanligt har eleverna lekt med fyndiga namn som anspelar på ”SON”. I år blir temat RevoluSON (tidigare år har konserterna exempelvis hetat Here comes the SON, ExploSON och TeleviSON).

– Klassen ansvarar för allt från noter, arrangemang och marknadsföring till scenografi och kostym. Tillsammans går vi igenom upplägg och manus med orkestern. Den här veckan blir det skarpt läge. Vi har två dagar på oss att skapa en hel föreställning innan det är dags att bjuda in skolklasserna samt ladda för det offentliga uppträdandet på lördag, säger Niclas.

Violinisten Johanna Tafvelin har mycket rutin från stora föreställningar. Hon ser fram emot att tillsammans med eleverna skapa en oförglömlig upplevelse för publiken.

– Äntligen kan vi börja återgå till att spela inför storpublik igen, och det finns inget bättre än en fullsatt De Geer-hall. Då har man roligt på jobbet. Dessutom når vi helt andra människor än med vår ordinarie publik, säger hon.

Biljetter finns att köpa via Symfoniorkesterns hemsida

FAKTA

* Ett årligt återkommande samarbete mellan Norrköpings symfoniorkester och De Geergymnasiet Musik. Skolföreställningar den 9-10 februari samt en offentlig familjekonsert den 12 februari, då den första avdelningen består av elever som är solister med orkestern.

Från vänster: Johanna Tafvelin, Lance Hendrik Cabay, Charlotte Råström och Niclas Lindblom