Internationella Romadagen den 8 april

Publicerad

Den 8 april är den internationella Romadagen, romernas nationaldag. Norrköping uppmärksammar detta genom att flagga med den internationella romska flaggan längs med Saltängsbron.

Romadagen firas i många länder med olika slags ceremonier, en del till minne av förföljelse och övergrepp men det är också en dag för glädje och skratt.

I Sverige bor cirka 50 000 romer som delas in i fem grupper: svenska romer, finska romer, resande, utomnordiska romer och nyanlända romer. Romernas språk kallas romani chib (romska), ibland även romanés eller bara romani. Sedan år 2000 är romani chib (romska) ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. I Sverige har romer funnits åtminstone sedan 1500-talet och de är idag en av landets fem nationella minoriteter.

Den romska flaggan i blått och grönt med det röda hjulet symboliserar rörelse och förändring. Det röda hjulet beskriver romernas historiska koppling till Indien och vandringen därifrån, men även romernas framåtskridande. Den blå färgen symboliserar himlen och andliga värden medan den gröna färgen symboliserar jorden.

Vill du läsa mer om romernas historia? Du hittar mer information här:
minoritet.se – romer