En blomstrande sommar i city

Bild: Norrköpings kommun

För andra året införs Sommar i city i Norrköping, med aktiviteter och sommargågator. Det innebär fler uteserveringar, och utrymme för en levande och attraktiv innerstad med färgsprakande och grönskande mötesplatser.

– Sommar i city bidrar till en mer levande och tryggare innerstad för Norrköpings invånare och besökare och tack vare sommargågatorna kan uteserveringarna använda en större yta, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Konceptet Sommar i city genomförs av Norrköpings kommun och fastighetsbolagen Lundbergs Fastigheter och Castellum som tillsammans utvecklar stadskärnan under sommarmånaderna. En del av konceptet är införandet av sommargågator i city under perioden 1 juni till 31 augusti.

– Arbetet med att utveckla stadskärnor genom att bland annat skapa gågator under sommartid är ett nationellt etablerat koncept för att tillgängliggöra innerstäder för boende, besökare och näringsliv. Med sommargågator kan vi erbjuda invånare och besökare evenemang i en bilfri miljö och skapa upplevelser och aktiviteter på nya platser, säger Anna Selander, samhällsbyggnadsdirektör.

Sommargågatorna införs på Repslagaregatan, Olai kyrkogata och S:t Persgatan. Delar av Repslagaregatan och Olai Kyrkogata blir, precis som i fjol, gågator med uteserveringar, sittplatser och planteringar med sommarblommor. I år kommer också S:t Persplatsen ingå i konceptet med färgsprakande sittplatser och cykelställ samt en uteservering. Trafiken kommer att gå som vanligt på Gamla Rådstugugatan, och parkeringen vid S:t Persgatan 81 får infart från Skomakaregatan.

– Friidrotts-SM som äger rum i stan i 5-7 augusti kommer sätta prägel på både utsmyckningar och aktiviteter. En orange löparbana kommer hålla ihop gågatan från Olai kyrkogata till Repslagaregatan och Lundbergs smyckar fasaderna. Sommar i city uppmuntrar Norrköpings invånare till att ta spårvagnen eller cykeln ner på stan och passa på att uppleva hemstaden från ett annat håll, säger Maria Egebäck, enhetschef samhällsbyggnadskontoret Norrköpings kommun.

I sommar öppnar också delar av Östra Promenaden efter ombyggnationen som gått snabbare än planerat, vilket underlättar situationen för biltrafiken i centrum.

Mer information om sommargågatorna i Norrköping