Kultur- och fritidsnämndens stipendiater utsedda

Publicerad

Sahar Burhan. Bild: Crelle.


Den 19 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden vilka nio personer som tilldelas årets stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Årets Moa Martinson stipendium gick till konstnären Sahar Burhan. Den unge violinisten Vidar Karlsvärd och arkitektstudenten Carl Danielsson fick kulturstipendierna till unga lovande talanger. Boxaren Lucin Seropian, NBK Akilles fick Pernilla Wibergs stipendium och Jonas Jacobssons stipendium gick i år till simmaren Emil Kernen, Norrköpings kappsimningsklubb.

– Norrköping sjuder av aktivitet och begåvning på både idrotts- och kultursidan, och stipendieutdelningen är ett fantastiskt tillfälle att få uppmärksamma några av våra största talanger och ledare. Det stora Moa Martinson-stipendiet går i år till konstnären Sahar Burhan. Hennes verk relaterar alltid till mänskliga frågor såsom yttrandefrihet, integration och kulturell mångfald, frågor som är högaktuella just nu, säger Per Ziljat, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Sahar Burhan har en kandidatexamen i fri konst från Damaskus universitet och kom till Sverige 2007. Hon har varit en mycket aktiv visuell konstnär i Norrköping och föreläser, ordnar workshops, skriver krönikor, tecknar satir och har grundat ett nytt galleri samt en ny konstförening i Norrköping. Stipendiaten ställer frekvent ut sin konst i Norrköping och är dessutom en bindande och inkluderande person för många av stadens konstnärer.

– Jag blev överväldigad av glädje när jag fick vet att jag blivit årets Moa Martinson-stipendiat. När jag kom till Sverige hade jag ingenting mer än min utbildning som konstnär och min fantasi, full av många bilder och former som jag hade i huvudet. Konst för mig är en metod jag använder för att kunna leva, säger Sahar Burhan och fortsätter: Jag tänker på Moa Martinson och de svårigheter som hon ställdes för som kreativ människa och hur dessa svårigheter har förvandlats till ett stipendium som hjälper mig att övervinna svårigheter jag möter för att kunna leva som konstnär.


Följande personer tilldelas årets stipendier inom området kultur- och idrott:

  • Norrköpings kommuns kulturstipendier till Moa Martinsons minne tilldelas Sahar Burhan. Stipendiesumman är 144 458 kronor.
  • Norrköpings kommuns kulturstipendium till unga lovande talanger tilldelas violinisten Vidar Karlsvärd och arkitektstudenten Carl Danielsson. Stipendiesumman är 20 000 kronor för var och en.
  • Norrköpings kommuns föreningsledarstipendium tilldelas Farid Ahlborg, mångårig ledare inom barn-, ungdom och vuxenverksamhet. Stipendiesumman är 10 000 kronor.
  • Norrköpings kommuns idrottsstipendium tilldelas stavhopparen Linus Jönson, Tjalve IF, ochJesper Björklind, Norrköpings Sportkarate. Stipendiesumman är 10 000 kronor för var och en.
  • Norrköpings kommuns Pernilla Wibergs stipendium tilldelas boxaren Lucin Seropian, NBK Akilles. Stipendiesumman är 20 000 kronor.
  • Norrköpings kommuns Jonas Jacobssons stipendium tilldelas Emil Kernen, Norrköpings kappsimningsklubb. Stipendiesumman är 20 000 kronor.
  • Norrköpings kommuns stipendium med inriktning på stöd och engagemang i anslutning till idrottsaktiviteter tilldelas Leif Arvidsson¸bandyklubben Borgia Norrköping BK. Stipendiesumman är 10 000 kronor.

Stipendierna delas ut på Stadshuset i slutet av augusti 2021, exakt datum meddelas längre fram. Media är välkommen att närvara. Pressinbjudan kommer att skickas ut längre fram.