Från vision till verklighet - jubileumsfirande på Visualiseringscenter C

Anders Ynnerman berättar om centrets teknik. FOTO: Norrköpings kommun

Publicerad

Den 27 maj 2010 öppnade Visualiseringscenter C upp portarna med en visionär idé om att skapa ett hypermodernt centrum för visualisering, där forskning, utbildning, konstnärligt skapande och underhållning kunde mötas. Efter två års väntan i pandemin, är det nu äntligen dags att fira centrets 10-årsjubileum!

Att visa det man egentligen inte kan se och göra komplex information begriplig genom bilder. Det är vad visualisering handlar om och det är uppdraget för Visualiseringscenter C.

Här pågår världsledande forskning och besökarna kan resa långt ut i universum och in i atomernas minsta beståndsdelar.

Centret är idag en världsunik mötesplats kring visualisering för forskning, näringsliv, allmänhet och skola. Utgångspunkten ligger i den visualiseringsforskning av världsklass som bedrivs vid Linköpings universitet, Campus Norrköping.

- Verksamheterna och innehållet i Visualiseringscenter C skapar unika mervärden lokalt, regionalt och nationellt. Centret är ett nav i besöksverksamhet, allmänbildning, utbildning, forskning och näringslivsverksamhet med långsiktiga och påtagliga vinster för Norrköping, Östergötland och Sverige, berättar Anders Ynnerman, konsortiedirektör Visualiseringscenter C och professor i vetenskaplig visualisering, Linköpings universitet.

Under jubileumsveckan 7-12 juni bjuder centret in till ett gediget program för studenter, företag och allmänheten.

- Genom vår unikhet har centret gjort Norrköping till en nationellt och internationellt uppmärksammad spjutspets inom visualisering och angränsande verksamheter. Det sätter inte enbart Norrköping utan även Sverige på den internationella kartan, berättar Anders Ynnerman.


Exempel på höjdpunkter under veckan:

  • 7 juni 9-11: Studentfrukost med guidning i den nya labbmiljön Wadströms Exploranation Laboratory.
  • 7 juni 11.30-13: Lunchklubben special om AI, simuleringsteknik och självkörande bilar - med föreläsare Jonas Unger, docent vid institutionen för naturvetenskap och teknik (ITN) vid Linköpings universitet.
  • 7 juni 14-16: Föreställning – En tidsresa i tre etapper med fokus på visualisering av teknisk utveckling i modern tid. Evenemanget, resan och visualiseringen hyllar människans oövervinnliga föreställningsförmåga.
  • 8 juni 9-12: Livepodd i domen med Norrköping Lounge gästad av professor Anders Ynnerman.
  • 9 juni 12-17: Visual Sweden Day – 6-årsjubileum med fokus på tidigare och nu aktuella projekt. Konferencier är Anders ”Ankan” Johansson som bl.a. kommer ställa nyfikna frågor kring hur det funkar, ”det där med visualisering och bildanalys”.

Veckan övergår i jubileumshelg, med extra fokus på allmänheten och erbjuder rabatterade priser på domföreställningar, guidning i utställningarna, filmpremiärer på Cnema, tårtkalas, VR-aktiviteter, workshops, teknikturer och mycket annat.

Läs mer om höjdpunkter och hela programmet

Programmet är öppet för allmänheten och anmälan till aktiviteter finns i programlänk ovan.