Stor etablering när Norrköping får ny anstalt

Publicerad
Representanter från Kriminalvården, Norrköpings kommun och Värnamo kommun tillsammans innan pressträffen

Viktoria Rydholm, projektledare Kriminalvården, Mikael Karlsson C), kommunstyrelsens ordförande Värnamo, Björn Myrberg, ekonomi- och fastighetschef, kriminalvården, samt Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande Norrköping

 

Kriminalvården väljer att placera en ny, modern anstalt i Norrköping. Anstalten förväntas i första skedet skapa omkring 200-300 nya jobb i kommunen, med möjlighet att kunna växa ytterligare.

Under en presskonferens idag, onsdagen den 14 juni, meddelade Kriminalvården sitt beslut att bygga två nya anstalter – en i Norrköping och en i Värnamo.

– Vi är väldigt glada och stolta över förtroendet från Kriminalvården. Det här är en viktig etablering för Norrköping och Norrköpings näringsliv – inte minst eftersom det ger många nya jobb, både gällande personer som är nya på arbetsmarknaden och mer erfarna specialister. Detta är ett mycket välkommet steg i utvecklingen av kommunen, dessutom får vi möjligheten att bidra till att lösa samhällsutmaningen med ökat platsbehov inom Kriminalvården, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S). Norrköpings kommun och Kriminalvården har redan idag en gedigen relation och ett gott samarbete, och jag ser fram emot att tillsammans bygga vidare på detta.

Norrköpings kommun har en lång tradition av verksamhet med koppling till kriminalvård, bland annat har Kriminalvården sedan 70-talet sitt huvudkontor här.

Stark egen rekryteringsbas

– Vi välkomnar den nya anstalten till Norrköping. Dagens besked är väldigt bra för både Norrköping och för hela regionen. Jag är övertygad om Norrköpings långa erfarenhet av kriminalvård har varit en viktig faktor. Det visar också att Norrköping har ett strategiskt gynnsamt läge och en stark egen rekryteringsbas, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd som tidigare arbetat inom kriminalvården.

– Den kommunala organisationen har gjort ett professionellt och fokuserat arbete med etableringen till Norrköping. Det känns verkligen bra att vårt erbjudande höll hela vägen, att vi nu är i hamn. Vad gäller kompetensförsörjningen har arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret, efter dialog med Kriminalvården, redan dragit igång ett utbildningsprogram. Detta då myndighetens verksamhet redan i dag är omfattande i Norrköping, säger kommundirektör Anna Thörn.

Den nya anläggningen kommer att byggas på ett omkring 38 hektar stort område i Klingstad, som finns med i översiktsplanen som verksamhetsmark. I och med etableringen av kriminalvårdens nya anstalt anses området som färdigutvecklat, målsättningen är att den nya anstalten ska stå klar 2028.

Nyhet från Kriminalvården om planerna för Norrköping och Värnamo

Tidigare pressmeddelande från Norrköpings kommun om anstalten