”Kulturnatten är en resa bortom staden”

Krister Kern och årets kulturnattsaffisch

Fantasin är det mäktigaste människan har. Under Kulturnatten ger konsten, musiken, dansen och de olika evenemangen besökarna möjlighet att dyka ner i fantasin med upplevelser ut i den inre eller yttre världen. Den känslan vill årets konstnär, Krister Kern, gestalta med Kulturnattsaffischen.

– En kulturnatt är en väldigt lokal företeelse så till vida att den geografiskt händer i en bestämd stad på bestämda datum. Men själva upplevelserna ska förhoppningsvis ge fantasin en resa bortom staden ut i världen, eller inåt till ställen bara konsten kan ta oss. Det tog jag fasta på i min affisch för årets kulturnatt, säger konstnären och skådespelaren Krister Kern.

I sin ateljé i Norrköping skapar han färgstarka landskap, och iscensätter situationer där olika människor befinner sig och förhåller sig till varandra. Hans målningar, som är i akryl, sätter igång fantasin och ger tanken fri flykt. Han har haft utställningar i Norrköping (Galleri Kronan), Linköping, Stockholm och Göteborg.

Krister Kern är också skådespelare och har varit verksam på bland annat Östgötateatern, Teater Bhopa, Ung scen/öst, Riksteatern och Teater Lumor. För film och teve har Krister Kern gjort ett 20-tal produktioner, bland annat Ettor och nollor i regi av Johan Renck, Kongens nei, Oskyldigt dömd, Beck och Den blomstertid nu kommer. Under 2019 filmade han Rebecka Martinsson, Morden i Sandhamn, Irene Huss och långfilmen Knackningar. Under hösten 2022 är han aktuell i Netflix nya serie The Playlist.

Även i år blir Kulturnatten tre dagar, från den 23 till den 25 september. Det kommer att bli tre dagar fyllda med kultur i hjärtat av Norrköping.

Som vanligt kommer årets kulturnattsaffisch att vara gratis att hämta på Norrköpings stadsbibliotek, Kontaktcenter, Norrköpings stadsmuseum, Norrköpings konstmuseum och Arbetets museum. Under Kulturnatten kommer Krister Kern att finnas på plats på Norrköpings stadsmuseum för att visa själva målningen bakom affischen och signera affischer och vykort.