Vill du ha fimpar, prillor eller annat skräp i din badsjö?

Publicerad
 • Få skulle komma på tanken att fimpa rakt i badsjön men när man kastar en fimp på gatan är det indirekt precis det som man gör, säger Erik Moelv vattensamordnare på Norrköpings kommun. Jag tror att många inte förstår hur gallerbrunnar fungerar och att det som kastas på gatan hamnar i våra vattendrag och sjöar. Det är därför vi drog igång kampanjen ”Här börjar din badsjö”. Vi vill att människor ska förstå hur allt hänger ihop så att vi alla tillsammans värnar om vårt vatten.

Sommaren är här och många är på jakt efter en härlig sjö att svalka sig i. Att sjön ska vara ren är en självklarhet, för vem vill bada bland fimpar, skräp och prillor? Ändå kastas 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige. Skräpet rinner sen med regnvatten ner i närmsta gallerbrunn och hamnar i sjöar och vattendrag.

 • - Jag tror att många inte förstår att fimpen, prillan eller annat skräp de kastar i en gallerbrunn åker ut i närmsta vattendrag, säger Erik. För inte kan väl någon vilja förgifta sin egen badsjö? En del tror nog att det som rinner ner i en gallerbrunn renas, men så är det inte, säger Erik. Gallerbrunnar är bara till för regn- och smältvatten. Att kasta en fimp där är ju som att kasta en fimp i sjön!

Fimpar och prillor ska aldrig kastas i naturen

Enligt Håll Sverige Rent är nästan 80% av alla skräpföremål på gator och torg cigarettfimpar och prillor. Fimpar och prillor innehåller giftiga ämnen som till exempel kadmium. Kadmium är en giftig tungmetall som inte kan brytas ner i miljön och kan orsaka störningar i ekosystemet. Ämnet är giftigt för mikroorganismer och vattenlevande arter och kan tas upp av växternas rotsystem. Utöver detta så är cigarrettfimpar tillverkade av cellulosaacetat. Det tar mellan 1-5 år för en fimp att delas sönder till mikroplast som i sin tur tar upp till 100 år att försvinna från naturen. När det gäller snus så innehåller påsen bindemedel som innehåller en liten mängd plast. Därför är påsarna inte helt biologiskt nedbrytbara. Fimpar och prillor ska därför ALDRIG hamna i naturen.

 • Det är väldigt onödigt att det slängs så många fimpar och prillor på gatan, vid busshållplatser och i parker istället för i soporna där de hör hemma, säger Erik.

Foto av Erik Moelv som har precis målat den blå texten "Här börjar Motala ström" vid en gallerbrunn

Erik Moelv har precis målat vid en gallerbrunn

Kampanjen - Här börjar din badsjö

 • - Jag och mina kollegor funderade på hur vi skulle kunna informera om detta och såg då att andra kommuner, bland annat Sollentuna och Upplands Väsby, kört kampanjer där de spraymålat texten ”Här börjar din badsjö” vid gallerbrunnar, säger Erik.

  - Vi tyckte att det var en smart kampanj. Jag kontaktade därför kommunerna och fick erfarenheter, tips och info av dem. Dumt att uppfinna hjulet två gånger när vi kunde få ta del av deras klokskap. Sedan skapade vi ett projekt kring detta i Norrköping tillsammans med Nodra.

 • - Vi valde ut lämpliga gallerbrunnar runt om i kommunen, skapade schabloner och köpte in miljövänlig sprayfärg gjord på träharts och linolja. Därefter åkte vi runt och spraymålade gallerbrunnar. Vi anpassade texten efter platsen så det kunde bland annat stå ”Här börjar Torshagsån” eller ”Här börjar Ljura bäck”. Vi ville att de som ser texten ska känna att det berör dem, det handlar om deras egen närmiljö. Längst ner skrev vi vår webbsida där man kan hitta mer info om projektet, www.norrkoping.se/din badsjo.

 • - Resultat av projektet har varit väldigt bra. När vi målade var det många nyfikna som kom fram och ställde frågor och jag tror att texten är en aha-upplevelse för många. Genom att det dyker upp en text som man inte brukar se i närmiljön reagerar man. När man ser inser att skräpet på gatan hamnar i den egna badsjön blir frågan ännu mer viktig. Vi hoppas med denna kampanj förhindra att annat än regn- och smältvatten hamnar i våra gallerbrunnar, avslutar Erik.


 • Fakta – Här börjar din badsjö
 • 27 gallerbrunnar har målats
 • Gallerbrunnarna har målats i Krokek, Åby, Svärtinge, Klockaretorpet, Skärblacka, Skarphagen, Vilbergen, Ljura, Hageby, Smedby och i centrala Norrköping,
 • Färgen som använts är en tillfällig färg som kommer att försvinna med tiden. Den är miljövänlig och ofarlig för människor och natur, gjord på träharts och linolja.
 • Projektet är ett samarbete mellan Norrköpings kommun och Nodra
 • Mer information på www.norrkoping.se/dinbadsjo