Imorgon invigs SM på Norrköpings Friidrottsarena

Från vänster: August Mollén, Krister Hultberg och Linus Jönsson

Nu är det inte långt kvar innan startskottet går för SM i friidrott på Norrköpings Friidrottsarena. På torsdagen samlades arrangörer och deltagare för att berätta om förväntningarna inför helgens SM, och vad det betyder för Norrköping, utsedd till Sveriges bästa idrottsstad 2022 av SVT sport, att arrangera ett så stort evenemang.

– Senast ett helt SM arrangerades i Norrköping var 1906, så det är verkligen på tiden. Det betyder jättemycket för Norrköping. Dels för Norrköpingsborna som får möjlighet att ta del av ett stort mästerskap på hemmaplan, men också för näringslivet som gynnas av alla tillresta deltagare och besökare. Förhoppningsvis får fler upp ögonen för Norrköping, och ser oss som den fantastiska idrottsstad vi är, vilket vi fick ett fint kvitto på i och med utnämningen till Sveriges bästa idrottsstad 2022, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Värd för SM är klubben Tjalve Friidrott, som sedan det blev officiellt med Norrköping arbetat intensivt med all planering, och att få detaljerna på plats inför fredagens invigning.

– Det är det största evenemanget vi arrangerat och det känns lite pirrigt, för det är mycket som ska klaffa. Allt från att det måste vara ett fungerande nätverk till att startpistolen fungerar som den ska så vi håller löpschemat. Men framför allt känner jag en stor glädje och ser fram emot stämningen på arenan som bara ett SM kan ge. Det ska bli jätteroligt att bjuda på det på hemmaplan, säger Krister Hultberg, projektledare Tjalve Friidrott.

Närmare 700 starter kommer att göras under de tre tävlingsdagarna, det av de runt 500 aktiva som är anmälda. Två av dessa är Tjalves egna SM-hopp, medeldistanslöparen August Mollén och stavhopparen Linus Jönsson, som båda ser fram emot att tävla på hemmaarenan.

– Vår friidrottsarena är grymt fin, det är inte många städer i Sverige som matchar det. Det är en stor läktare och ett stort område, enbart med fokus på friidrott, säger August Mollén, som för bara ett par månader sedan tog silver i VM i sprintorientering som hölls i Danmark.

– I helgen hoppas jag på att ta mig till final på 1500 meter. Jag är lite osäker inför det med tanke på att jag satsat mycket på orienteringen, men jag har nog kapacitet att ta mig till final, säger han.

16-årige stavhopparen Linus Jönsson hoppas på ett nytt personbästa under SM. Förra helgen slog han personligt rekord i Westinghouse gurkspel 2022 i Västerås på 5.15 meter, och nu hoppas han på 5.20 meter under SM.

– Det ska bli jättekul, och jag är extra taggad att tävla på hemmaplan. Jag känner arenan mycket väl och kommer ha familj och vänner där som hejar på, och det känns bra, säger han.

Från Svenska friidrottsförbundets sida är man hittills mycket nöjd med Norrköping som värdstad för SM.

– Jag har varit imponerad redan från start med hur snabbt arrangören kom igång och organiserade sig, och det kommer att synas under helgens tävlingar. Det kommer att bli den folkfest friidrotten förtjänar, och förhoppningen är att den ska få en extra krydda med resultat som är över förväntan, säger Jan Larsson, marknadschef Svenska Friidrottsförbundet.