”Städa Sverige” tillbaka på Tyska torget efter två pandemiår

Pressbild: Josefin Warg/Städa Sverige.


För sjunde året i rad städas Norrköping genom initiativet ”Städa Norrköping”. Bakom arrangemanget står idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Pantamera/Returpack. Efter två pandemiår med restriktioner är arrangemanget i år tillbaka på Tyska torget.

– Det är väldigt roligt att vi återigen kan samlas på Tyska torget för året Städa Norrköping. På torget sorterar ungdomarna skräp, deltar i tävlingar, lyssnar på ett lokalt band och får mat och dryck. Ett trevligt sätt att avsluta städdagen som uppskattas av alla inblandade” säger Mikael Örnliden Projektledare på Städa Sverige.

Årets städning sker 10 september och i år bidrar runt 800 ungdomar från drygt 40-föreningar till att göra Norrköping till en renare stad.

– Det har blivit en årlig tradition att vi på Pantamera tillsammans Norrköpingsidrottsföreningar städar Norrköping. Som en lokal aktör är det viktigt för oss att stötta det lokala föreningslivet samtidigt som Norrköping blir städat och ungdomarna lär sig om hållbarhet. Det är en riktig vinst för oss alla, säger Lil Berger, Projektledare för Pantamera vid Returpack.

Förra året infördes appen Litterquitter från Visual Sweden och VISIARC där deltagarna kan logga in för att visa vart i staden det städas. Efter städningen kommer man sedan visuellt att kunna se hur staden har städats på en storbildsskärm på Tyska torget.

Precis som tidigare samverkar Norrköpings kommun, idrottens miljöorganisation Städa Sverige, Pantamera/Returpack, och E.ON med alla föreningar för att städa Norrköping. För att underlätta skräpplockandet har Städa Sverige i förväg skickat ut handskar, säckar och tröjor till deltagarna.

– Återigen visar Norrköpings föreningar på ett stort engagemang i arbetet med att skapa en renare men också tryggare stad. Det är verkligen en styrka för Norrköping att ha föreningar och medborgare med det engagemanget, säger tekniska nämndens ordförande Markus Åkerman (C).