Utdelning av Norrköpings första cykelpendlarpris

Från vänster: Tekniska nämndens ordförande Markus Åkerman (C) och årets cykelpendlare Anders Storm. Foto: Norrköpings kommun

Efter ett medborgarförslag beslutade kommunstyrelsen i Norrköping att instifta ett pris som hyllar en cykelpendlare. Nu har priset delats ut för första gången. Mottagaren är Anders Storm, som cyklar till jobbet året om.

Under våren har allmänhet, näringsidkare och intresseorganisationer kunnat lämna in nomineringar till vem som ska få cykelpendlarpriset. Juryn har utgjorts av enheten för gata och trafik på samhällsbyggnadskontoret, tekniska nämnden och Cykelfrämjandet. Tillsammans har de valt en vinnare av de totalt 73 nomineringar som kom in. Sju personer fick flera nomineringar, så sett till antalet personer nominerades 54 personer.

– Det är väldigt roligt att vi fick in så pass många nomineringar av cykelpendlare! Anders Storm var en av dem som fick fler än en nominering. Han cykelpendlar i alla väder och årstider, och inspirerar dessutom genom sin cykelglädje sina kollegor att göra detsamma. Han är en väldigt värdig mottagare av kommunens första cykelpendlarpris, säger Markus Åkerman (C), ordförande för tekniska nämnden.

Anders Storm cyklar dagligen en mil enkel väg till sitt jobb, och har gjort så under 6-7 års tid.

– Givetvis är jag stolt över priset, som dessutom innebär att cykeln uppmärksammas som ett bra och billigt färdmedel – och inte minst ett träningsredskap som ger den vardagliga motionen som är så viktig. Kan jag med det här priset och uppmärksamheten få någon eller några att börja cykla till jobbet eller skolan är det väldigt positivt, säger Anders Storm, mottagare av kommunens första cykelpendlarpris.

– Kommunen vill uppmuntra invånare till att cykelpendla året om och priset är ett sätt att uppmärksamma detta. Det var tufft att utse en vinnare då vi fick in många väldigt bra nomineringar på personer som både inspirerade andra och cykelpendlade till arbete eller skola varje dag. Men Anders stack ut lite extra med tanke på sträckan han cyklar dagligen till arbetet och att han dessutom gjort det under många år, säger Sofie Axmacher, trafikplanerare och jurymedlem.

Priset består av en blomma och ett diplom, samt en presentpåse med cykelartiklar. Från och med i år är planen att det ska delas ut årligen med syftet att uppmuntra fler att cykelpendla till exempelvis skola och arbete.

Motivering:

”Vinnaren av årets cykelpris 2022 har inte bara cykelpendlat till arbetet dagligen under en lång tid och en lång sträcka – han är även en förebild genom sin cykelglädje och inspirerar sina kollegor till att välja cykeln istället för bil. Därav tilldelas Anders Storm priset”

Kriterier för priset:

  • Insatserna ska vara utförda i Norrköpings kommun
  • Vinnaren cykelpendlar till och från arbete, skola eller annan sysselsättning året om. Avståndet enkel väg bör vara cirka 5 kilometer eller mer.
  • Invånare som växlat från att oftast bilpendla till att nu cykla prioriteras.
  • Om invånaren har startat initiativ till att få fler att cykelpendla, eller på annat sätt förespråkar cykel som transportsätt, vägs detta in i bedömningen.