Gode män på jobbet?

Publicerad

En god man är en person som hjälper en medmänniska att få livet att fungera, och det behövs fler i Norrköpings kommun. Överförmyndarenheten besöker gärna din arbetsplats för att träffa dig och dina kollegor om ni är nyfikna!

Skicka e-post till overformyndarenheten@norrkoping.se för att bjuda in dem till din arbetsplats

Anmäl dig till en informationsträff

Läs mer om uppdraget som god man

 

- Vi har återkommande digitala informationsträffar för att rekrytera fler gode män, men det räcker inte riktigt till. Därför vill vi gärna besöka olika arbetsplatser och informera ett gäng kollegor som kan tycka att det är intressant, säger Joar Wennberg som är rekryterare och överförmyndarhandläggare.

Just nu finns det omkring 750 aktiva gode män i Norrköping. För att bland annat kunna matcha personer som trivs ihop samt ta hand om de nya ärenden som kommer in, behövs det omkring 150-200 nya gode män varje år. Alla uppdrag sker i samråd med huvudmannen – det vill säga personen som behöver hjälp. En del gode män hjälper flera personer, medan andra hjälper en person.

- Som god man gör du stor skillnad för en medmänniska. Man kan säga att du är spindeln i nätet kring de kontakter som huvudmannen har. Uppdragen varierar från person till person, men det kan bland annat handla om att hjälpa till med ekonomi, kontakter med myndigheter och juridiska ärenden. En del handlar om engångsuppdrag medan andra pågår under flera år, säger Sofie Sommansson, enhetschef på överförmyndarenheten.

Efter en informationsträff får du fylla i en intresseanmälan. Överförmyndarenheten gör sedan en kontroll av sociala register, polisens belastningsregister och skulder via Upplysningscentralen (UC) och kronofogden, om allt ser bra ut blir du sen intervjuad och får gå en webbutbildning. Efter det har du möjlighet att tacka ja eller nej till ta ditt första uppdrag.

- I somras annonserade vi i sociala medier, vilket gav bra resultat. 40 personer gick igenom hela processen och flera av dem har påbörjat sina uppdrag. Vi hoppas få in ännu fler med höstens digitala informationsträffar och besök på arbetsplatser, berättar Joar Wennberg.