Exklusivt gästspel på Norrköpings Konstmuseum med The Noa Eshkol chamber Dance Group

Noa Eshkol Chamber Dance Group som dansar. Sex dansare tillsammans i en utställningshall.

The Noa Eshkol Chamber Dance Group. Foto: Felix Grünschloß. Courtesy: The Noa Eshkol Foundation for Movement Notation

Publicerad

Upplev ett exceptionellt möte mellan konst och dans när den israeliska dansgruppen The Noa Eshkol Chamber Dance Group intar Konstmuseet 22-24 september. Gruppen, som varit aktiv sedan 50-talet, både framträder och undervisar med hjälp av unik koreografi som skapades av den legendariska konstnären, dansaren och koreografen Noa Eshkol. Under tre dagar välkomnas såväl proffs som nybörjare till muséet för att både uppleva och själva få vara en del av det gränsöverskridande mötet.

För Noa Eshkol var dansen en ren konstform där hon behandlade kroppsdelarna som separata instrument, var och en med sina egna rörelseregler. Dansföreställningar av The Noa Eshkol Chamber Dance Group utgår därför från människokroppens egna unika rörelsemönster. Gruppen arbetar med att fördjupa Noa Eshkols djupa förståelse för kroppen, komposition och kreativitet. Tillsammans med Avraham Wachman utvecklade hon ett universellt notationssystem för rörelse, Eshkol-Wachman Movement Notation (EWMN), så att varje rörelse kunde upprepas exakt.

– Vi är så glada att välkomna The Noa Eshkol Chamber Dance Group till museet. Gruppens inkluderande metod kräver inga förkunskaper, helt i Eshkols anda. Med detta vill vi bidra till att vidga och fördjupa förståelsen för Noa Eshkols konstnärskap, där utställningen blir ett socialt rum för reflektion, upplevelse och oväntade möten. Där konst och dans knyts samman och skapar möten över gränser, säger Helena Persson, museichef Norrköpings Konstmuseum.

Sällsynt skandinavisk turné

Under tre dagar repeterar, undervisar och framträder The Noa Eshkol Chamber Dance Group på Norrköpings Konstmuseum under ledning av Rachaeli Nul Kahana, veterandansare från gruppen som arbetat med Eshkol i många år, samt de nyare medlemmarna Noga Goral, Dror Shoval och Mor Bashan.

Gruppen är på en sällsynt skandinavisk dansturné, med besök på Ultimafestivalen i Oslo och Konstmuseet i Norrköping. Gruppens gästspel genomförs inom projektet Dansa med Noa i samarbete med Dans i Öst/Region Östergötland och utställningen Noa Eshkol, Rules, Theory & Passion som producerats av Norrköpings Konstmuseum, Oslo Kunstforening och Judisk Kultur i Sverige.

The Noa Eshkol Chamber Dance Group

1954 grundade Noa Eshkol The Chamber Dance Group (som från början gick under namnet Chamber Dance Quartet) grundades med syfte att framföra hennes kompositioner, som skapats genom notationssystemet Eshkol-Wachman Movement Notation (EWMN). Eshkol dansade själv med gruppen fram till slutet av 50-talet då hon istället fokuserade på att utveckla notationssystemet samt koreografera och lära ut sina danser. Efter hennes död 2007 döptes gruppen om till The Noa Eshkol Chamber Dance Group och leds idag av både veterandansaren Rachaeli Nul Kahana som arbetat med Noa Eskol under många år. Andra medlemma i truppen är Mor Bashan, Noga Goral och Dror Shoval.