Linköping och Norrköping vill locka fler investeringar

Publicerad

Linköpings och Norrköpings gemensamma satsning ”Two cities, one smart region” syftar till att ytterligare stärka städernas positioner. På mötesplatsen Business Arena Stockholm ställer städerna ut gemensamt i veckan under East Sweden-flagg för att locka fler företag och investerare att etablera sig i regionen.

Business Arena är Nordens största mötesplats för samhällsbyggnads- och fastighetssektorn och i år får deltagarna äntligen träffas på plats igen. Precis som tidigare ställer Linköpings och Norrköpings kommun ut gemensamt under East Sweden-flagg på mässan. Syftet är att locka fler företag och investerare att etablera sig i regionen.

– Det är viktigt att få beskriva vårt erbjudande genom nära dialog med möjliga investerare, säger Joakim Ljungqvist, näringslivsdirektör i Norrköpings kommun. Vi gör det här tillsammans med Linköpings kommun och med vår samlade storlek skapar vi ett relevant och konkurrenskraftigt erbjudande till marknaden. Det gör vår region attraktiv att utvecklas i. Därför är Business Arena en självklar och viktig årlig mötesplats för oss.

Ostlänken driver stora investeringar

I Norrköping växer det stora stadsutvecklingsprojektet Inre hamnen fram allt mer. Här görs plats för 3 000 nya lägenheter och butiker, skolor och restauranger. Markanvisningen för etapp 2 är på gång och först ut är en markanvisningstävling som är öppen nu och där fokus kommer att läggas på nya, klimatsmarta lösningar. Nu skissas även på nästa satsning i innerstaden, Syltenområdet tvärs över Motala ström. En vacker stadsdel med plats för omkring 10 000 boende. Utöver det är finansieringen för Ostlänken klar, vilket innebär att utvecklingen av framtidens Norrköping med resecentrum, bostäder och kontor fortsätter.

Linköping i sin tur, står inför den största stadsomvandlingen någonsin när Ostlänken ska byggas genom staden. Den nya stadsdelen Stångebro blir en naturlig del av innerstaden när den växer över Stångån. Spännande satsningar som en fortsatt utbyggnad av Folkungavallen, utveckling av innovativa Vallastaden och den helt nya stadsdelen Djurgården blir andra viktiga pusselbitar när staden ska expandera på ett smart sätt.

– Linköping och Norrköping bildar tillsammans en storstadsregion med ett perfekt logistiskt läge, i Sverige och Europa, säger Louise Felldin, näringslivsdirektör i Linköpings kommun. Båda städerna har höga ambitioner för citykärnornas hållbara utveckling och med vårens beslut om Ostlänkens dragning öppnar sig nu fantastiska möjligheter för investerare och nya etableringar.

East Sweden i seminarieprogrammet

Linköpings och Norrköpings samarbete kommer även att lyftas fram i seminarieprogrammet under Business Arena. Joakim Ljungqvist och Louise Felldin kommer att prata om hur de båda kommunerna samarbetar i stället för att konkurrera kring samhällsbyggnadsprojekt, vilka vinster man ser i att stötta varandras idéer och hur de legala förutsättningarna ser ut för samarbetet.