Unik drönarflygning mellan Linköping och Norrköping

Bild: Katla Aero

På torsdag genomförs en unik intercitydrönarflygning i Sverige på sträckan Linköping - Norrköping. Demonstrationsflygningen är del i en stor Europasatsning för att visa samhällsnyttan med drönartjänster, och för att utarbeta framtida riktlinjer för dem.

Östergötland och Linköping-Norrköping är en av sex platser i Europa som genomför denna demonstration av drönartjänster i stadsmiljöer. Det är Luftfartsverket (LFV), Linköpings universitet (LiU) och Independent Business Group (IBG) som genomför flygningen med en större drönare från Katla Aero som ska bära 10 kilo gods.

– Det ska bli otroligt spännande att få vara med om detta, och jag ser stora möjligheter med infrastruktur i luften. Som kommun innebär det bland annat en kostnadseffektiv och hållbar samhällsservice över längre avstånd, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd med fokus på näringslivsfrågor, Norrköpings kommun.

Torsdag den 6 oktober lyfter drönaren vid Malmen i Linköping klockan 15:30 och landar vid Norrköpings klockan 16.00. Under dagen kommer det att hållas seminarier med efterföljande paneldiskussion med temat Nationell översikt för en hållbar framtid inom luftrörlighet. På fredagen hålls Key note tal med efterföljande paneldiskussion där experter från branschen kommer diskutera införandet av Advanced Air Mobility och dess hållbara framtid inom mobilitet.

CORUS XUAM är ett tvåårigt, storskaligt projekt som ska demonstrera systemstöd som hanterar information i samband med drönartjänster, Urban Air Mobility (UAM). Projektet är en del av EU:s ramprogram för forskning och innovation (SESAR), Joint Undertaking Horizon 2020-programmet. Bakom den svenska satsningen står LFV, Linköpings Universitet och Independent Business Group (IBG). Drönaren som används kommer från Katla Aero.