Besöksnäringen i Norrköping mot nya rekord

Publicerad

Foto: Fredrik Schlyter

Besöksnäringen i Norrköping har fått ett lyft under sommaren 2022. En sommar utan restriktioner har lett till fina siffror för besöksnäringen i Norrköping. Statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån, visar att hotellbeläggningen i princip når samma nivåer som rekordåret 2019. Sett till hela året fram till och med augusti har antalet gästnätter ökat med närmare 5 procent mot 2019.

– Det har varit en riktigt fartfylld sommar i Norrköping för både hotell- och restaurangnäringen. Evenemang som Augustifesten, Hugo Parkfestival, Stadium Sports Camp och Fotbollsfesten har kunnat genomföras och lockat stora mängder besökare. Därutöver hade vi SM i friidrott i början av augusti i år, vilket också var väldigt positivt för staden, säger Reidar Svedahl (L) kommunalråd.

Sommaren 2022 är den första utan pandemirestriktioner sedan 2019. Antalet som har valt att semestra i Sverige har varit fortsatt högt. Trots en stark ökad konkurrens om besökaren och att fler har valt utlandssemester i år, så har antalet gästnätter ökat i Norrköping och är till och med bättre än rekordåret 2019 om vi tittar på årets åtta första månader.

Det är framför allt de svenska besökarna som bidrar till de höga siffrorna, även om de internationella besökarna också börjar hitta tillbaka.

– Efter två år av restriktioner, så har det funnits ett enormt sug av att träffas, resa och ta del av olika evenemang. Trots ökad konkurrens, så har hotellnäringen i Norrköping gått bra i sommar och vi har ökat rejält i antal sålda rum mot tidigare pandemi-somrar. Vi i Norrköping är mycket nöjda med sommaren, säger Hanna Forssell, hotelldirektör på Comfort Hotel.

Kolmårdens djurpark, Norrköpings fina natur, skärgården och stadens kultur och museer fortsätter att locka besökare. Kolmårdens djurpark hade fram till 31:e augusti i år haft 574 346 besökare, motsvarande siffra förra året var 451 250 besökare. Arbetets museum lockade under juni-augusti 46 551 besökare, att jämföra med 25 301 besökare 2021.

– Vi har haft en riktigt bra sommar och har till och med haft mer besökare än sommaren 2019. Juli månad var vår tredje bästa juli någonsin. Det är fantastiskt roligt att se alla besökare som har rört sig både hos oss och i Industrilandskapet. Vi har ett bra utbud i Norrköping och känslan är att många hittar hit, säger museidirektör Niklas Cserhalmi.

För att locka och få fler besökare att upptäcka Norrköpings fina utbud genomförde Norrköpings kommun en större digital kampanj mot målgrupperna barnfamiljen, livsnjutaren och upptäckaren.

– Syftet har varit att marknadsföra Norrköping som en attraktiv destination för semester- och weekendresor och att locka till gästnätter.Kampanjerna har pågått under våren fram till sommaren och har haft bra synlighet. Kampanjen och att evenemangen har varit tillbaka har bidragit till att antalet besök på hemsidan visit.norrkoping.se under perioden juni-augusti ökat med 46 procent, säger Louise Flygt kommunikationsdirektör.

– Nu ser vi med tillförsikt fram emot resten av året. Det ekonomiska läget och den höga inflationen gör naturligtvis att det finns en fortsatt oro hos besöksnäringens aktörer, men vi hoppas att den positiva känslan från våren och sommaren sitter kvar och att vi står rustade inför höstens utmaningar, avslutar Christina Leinonen näringslivsutvecklare.

Gästnätter juni-augusti 2022

 • Totalt antal gästnätter var 232 958 - en ökning på 11.6 % procent jämfört med 2021
  Motsvarande siffra för rekordåret 2019 var 233 984
 • 23 135 av gästnätterna var utländska – en ökning med 35.6% jämfört med 2021
  Motsvarande siffra för rekordåret 2019 var 32 509
  Antalet utländska gästnätter är ännu inte i nivå med år 2019, men en ökning mot år 2021.

Gästnätter januari-augusti 2022

 • Totalt antal gästnätter 416 711 – en ökning med 29.72 procent jämfört med 2021
  Motsvarande siffra för rekordåret 2019 var 397 194 – en ökning med 4.9 procent.

Källa: Preliminär statistik från Statistiska Centralbyrån, inkvarteringsstatistik för hotell, stugor och vandrarhem. Camping, privat förmedlade stugor, Airbnb och boende hos släkt och vänner är exkluderat.