Norrköping erbjuds bli värdstad för SM‑veckan 2025

Publicerad

Norrköping erbjuds att bli värdstad för SM-veckan sommaren 2025. Det meddelade Riksidrottsförbundet och SVT idag. Under SM-veckan utses flera svenska mästare i ett stort antal idrotter samtidigt som staden erbjuder en spännande och rolig folkfest!

Centralbadet i Norrköping, SM-veckan 2016

Centralbadet i Norrköping, SM-veckan 2016

– Det är jätteroligt att Norrköping än en gång visar att vi är en stark evenemangsstad! Senast i somras hölls ett mycket lyckat friidrotts-SM här och året innan var vi värdstad för Musikhjälpen. SM-veckan är ett stort evenemang som får mycket exponering i nationell TV. Det här visar att Norrköping har ett stort utbud, duktigt föreningsliv och att arrangören ser oss som en stabil samarbetspartner, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).

Senast Norrköping var värdkommun för SM-veckan (2016) blev det succé. Totalt besöktes SM-veckan av ca 100 000 personer som kom för att se tävlingarna i någon av de 47 idrotter som var representerade och den turistekonomiska omsättningen beräknades till cirka 61 miljoner kronor. En viktig effekt av att arrangera SM-veckan är samverkan som uppstår mellan idrottsförbund, föreningar, näringsliv och civilsamhället.

Kostnaden för kommunens planering och genomförande av SM-veckan 2025 beräknas uppgå till åtta miljoner kronor.

– Vi vet att SM-veckan är mycket uppskattat av norrköpingsbor och besökare och är bra för besöksnäringen. Därför ser vi detta som väl investerade medel. Det kommer att vara bra både för kommunens näringsliv, invånare och föreningar. Vid tidigare SM-veckor har flera föreningar vittnat om att evenemanget bidragit till ökat intresse för idrott och fått fler medlemmar, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M)

Vad är SM-veckan?

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet (RF) i samarbete med berörda specialidrottsförbund (SF) och värdstaden. Syftet med SM-veckan är att under en veckas tid genomföra svenska seniormästerskap i olika idrotter i en och samma stad, huvudort eller region.SM-veckan genomförs vanligtvis varje år, vinter respektive sommar, och ska genomföras på olika orter i Sverige. Syftet är också att öka intresset för svensk idrott och dess olika grenar samt att öka SM-tecknens status.

Förutom Norrköping ville även Karlstad, Växjö, Uppsala och Lidköping/Skövde arrangera SM-veckan sommaren 2025.