Regeringen uppmanar svenska folket att försöka minska elförbrukningen

Bild: Sergei Nezhinskii/Mostphotos


Sveriges regering höll idag en pressträff om situationen på elmarknaden. Bedömningen är att det finns en reell risk för frånkoppling från elnätet, som orsakas av att användningen överskrider det vi kan producera och importera. Därför uppmanar nu regeringen dem som kan att spara på elen.

Regeringens budskap är att det vi gör tillsammans har påverkan och minskar risken för frånkoppling.

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) säger att risken för manuell frånkoppling från elnätet minskar rejält om elanvändningen skulle minska med två procent. Enligt ministern gäller det också om mindre el används under de högsta topparna på dygnet.

Förutom att försöka minska på sin elförbrukning uppmanas därför de som har möjligheten att försöka flytta sin förbrukning från den tid på dygnet när förbrukningen är som högst. Det vill säga mellan klockan 08:00 och 11:00 på förmiddagen och mellan klockan 16:00 och 19:00 på eftermiddagen/kvällen.

I sin kampanj ”Varje kilowattimme (kwh) räknas” ges flera råd om hur du kan bidra till en minskad elkonsumtion.

Här kan du läsa mer om Energimyndighetens kampanj Varje kilowattimme (kWh) räknas:

Här hittar du Norrköpings kommuns information om energifrågan: