Planering för alternativt studentfirande

Studentfirandet i Norrköpings kommun blir också i år ett firande i alternativt format. På grund av rådande situation med coronapandemin kommer studenten genomföras utifrån beslut och rekommendationer från nationella myndigheter som väntas komma framöver.

- Förra årets student var kommunens första erfarenhet av att hantera ett alternativt studentfirande. Men tack vare ett noggrant planerande av de olika gymnasieskolorna fick studenterna 2020 en minnesvärd studentvecka som ändå innehöll flera av de traditionella inslagen. Det är vårt mål också i år, säger verksamhetschef Jonas Eriksson.

Den preliminära planen i dagsläget är att studentfirandet i Norrköping, liksom i fjol, kommer att genomföras under flera dagar i juni. Det är då rektor för varje skola som planerar ett upplägg av studentdagarna och som också gör en riskanalys utifrån verksamhetens förutsättningar.

- Efter ett drygt år med pandemi där vi alla tvingats att anpassa oss efter de rekommendationer som kommer, så hoppas och tror vi att både de blivande studenterna och andra har förståelse för att vi måste vänta med att ge en spikad planering. Våra studenter har kämpat hårt under det senaste året där merparten av undervisningen har skett via distans och det ska de självklart bli firade för, även om vi idag inte kan säga exakt hur firandet kommer att genomföras, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör.

Tidigare i år förlängde Transportstyrelsen de tillfälliga reglerna vilket innebär att studentflaken är inställda också det här året. Den förlängningen gäller till och med den 30 juni 2021. Även studentbalen ställs in eftersom den inte kan genomföras utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Preliminära dagar och tider för respektive skolas utspring kommer att publiceras på skolornas hemsidor inom kort. Närmare besked om, och i vilken utsträckning, släkt och vänner kan närvara fysiskt på plats kommer längre fram i vår.