Trygg uppstart på gymnasiet

Publicerad

I samband med att höstterminen drar igång sker uppstartsaktiviteter för gymnasieelever, både under skoltid, men också på elevernas fritid. Vuxnas närvaro är extra viktig under de första skolveckorna, och att du som vårdnadshavare har koll på vad din ungdom gör efter skoltid.

Aktiviteter som genomförs under skoltid arrangeras av skolorna, för att eleverna ska lära känna varandra och känna sig välkomna på skolan. Elever arrangerar också egna uppstartsaktiviteter efter skoltid. Tidigare år har både alkohol och droger förekommit i dessa sammanhang. Alla gymnasieskolor, både kommunala och fristående, har dialog med sina elever inför och under uppstartsveckor, för att skolstarten ska bli så bra som möjligt för alla elever. Skolorna uppmanar eleverna till att inte använda alkohol eller droger, och att tänka till, ta det lugnt och ta hand om varandra.

Prata med din ungdom

Du som vårdnadshavare kan stötta din ungdom och bidra till en trygg uppstart. Det är betydelsefullt att du vet vad din ungdom gör utanför skoltid, och vilka den umgås med. Ställ gärna frågor och ha en nära kontakt med din ungdom. Prata om alkohol, droger och hur man är mot varandra. Gå gärna ut på stan under uppstartsveckan om du har möjlighet. Det är bra om vi är många vuxna som finns där för våra ungdomar.

På sajten Tänk Om finns tips till dig som vårdnadshavare om hur du kan prata med ditt barn om alkohol.

tänkom.nu

Kvällsvandrande personal

Under vecka 35 finns kvällsvandrande personal från elevhälsan och Svenska kyrkan ute på stan under tre kvällar (tisdag, onsdag och fredag mellan kl. 18.00-23.00). De kommer bära orangea band med texten Vuxna i Nkpg och nås på telefonnummer 011-24 60 00 om man undrar över något eller vill ha hjälp.

Mer information

Information till elever och vårdnadshavare om trygg uppstart på gymnasiet Pdf, 295.9 kB.

Länsstyrelsens information om lustgas till vårdnadshavare och andra viktiga vuxna i barn och ungas närhet Pdf, 6.1 MB.