Civilt försvar och höjd beredskap
Civilt försvar är verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Syftet är att upprätthålla viktiga samhällsfunktioner under höjd beredskap och att stärka samhällets förmåga att hantera fredstida krissituationer.
Det svenska totalförsvaret utgörs av två delar, det militära och det civila försvaret. Försvarsmakten ansvarar för det militära försvaret, medan det civila försvaret består av myndigheter, kommuner, regioner, företag, organisationer och civilsamhället. Sveriges civila försvar syftar till att samhället ska fungera även under höjd beredskap och krig. Det handlar bland annat om att upprätthålla medborgarnas tillgång till grundläggande samhällsfunktioner som sjukvård, el- och vattenförsörjning, transporter och livsmedel. Vid krig eller krigsfara beslutar regeringen om att införa höjd beredskap i hela eller delar av landet.
Länktips!
Det finns bra information hos andra organisationer. Du hittar länktips under rubriken Relaterat.
Vem ansvarar för det civila försvaret?
Hela samhället berörs av det civila försvaret, men vissa aktörer har särskilda uppgifter vid höjd beredskap. Bland annat har ett antal myndigheter ett särskilt ansvar som utpekade beredskapsmyndigheter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB ) ansvarar för skydd mot olyckor, krisberedskap och att samordna det civila försvaret mellan aktörer. Länsstyrelserna har ett geografiskt områdesansvar och är högsta civila totalförsvarsmyndighet inom respektive län. De 21 länsstyrelserna är fördelade i sex civilområden med uppgift att koordinera totalförsvaret på högre regional nivå. Kommunerna har motsvarande geografiska områdesansvar inom kommunen och ska säkerställa att samhällsviktiga verksamheter upprätthålls under höjd beredskap.
Vilka är målen för det civila försvaret?
De nationella målen för det civila försvaret i försvarsbeslutet för 2025-2030 är att:
- Säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna.
- Inom ramen för Natos kollektiva försvar och uppgifter i övrigt, bidra till det militära försvarets förmåga.
- Skydda civilbefolkningen.
- Upprätthålla försvarsviljan och samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar.
Så tar du fram en egen krisplan
Civil beredskap består av krisberedskap och civilt försvar. För kommunen innefattar civil beredskap följande delar:
- Upprätthålla samhällsviktig verksamhet.
- Geografiskt områdesansvar och samordning av aktörer.
- Ansvar för de som vistas i kommunen.
- Stöd till Försvarsmakten, kommuner och andra aktörer.
Detta behöver du ha i din krisväska
Totalförsvarsplikten
Alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige omfattas av den så kallade totalförsvarsplikten. Den består av tre olika plikter:
- Värnplikt innebär militär tjänstgöring inom Försvarsmakten som inkluderar mönstring, grundutbildning och repetitionsutbildning.
- Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt och omfattar grundutbildning och repetitionsutbildning för samhällsviktiga funktioner i krig, såsom räddningstjänst, sjukvård och infrastruktur.
- Allmän tjänsteplikt gäller vid höjd beredskap och innebär att totalförsvarspliktiga kan behöva stanna i sin anställning, uppdrag, arbeta via en frivillig försvarsorganisation eller utföra samhällsviktigt arbete.
Frågor och svar om krisberedskap
Skyddsrum
En viktig del av det civila försvaret är skyddsrum som används vid flyglarm eller annan fara. I Norrköping finns omkring 1 200 skyddsrum. MSB beslutar om byggnation eller avveckling av skyddsrum samt ansvarar för tillsyn och kontroll.
Kontakt
Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
602 42
Norrköping
Besökstider:
Måndag–fredag 08.30–16.00
Telefontider:
Måndag–fredag 08.00–16.00
Övrig info:
Dag före röd dag är receptionen öppen 08.30–14.00 och ordinarie telefontider gäller.