Frågor och svar om krisberedskap

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna om krisberedskap i Norrköpings kommun.

Vid en kris eller samhällsstörning är det viktigt att vara förberedd och veta hur du får information. Här hittar du svar på vanliga frågor om hur du kan förbereda dig och vad du ska göra vid en kris.

Civilt försvar och höjd beredskap

Varför behöver jag förbereda mig?

Regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömer att du som invånare behöver kunna klara dig själv tills samhällets hjälp når fram. Kommunen har ansvar för invånare vid kriser, men hjälpinsatser kan dröja beroende på vad som har hänt och när det händer. Därför har du ett ansvar att se till att du har vatten, mat, värme i åtminstone en vecka. Ju bättre förberedd du är, desto mer kan samhället fokusera på de mest utsatta.

Hur vet jag att det är kris?

Vid kriser och samhällsstörningar i Norrköping förmedlar kommunen information om händelsen. Informationen delas på kommunens webbplats, sociala medier och hos andra aktörer.

Krisberedskap i Norrköpings kommun

Var hittar jag information vid en kris?

På kommunens webbplats norrkoping.se och sociala medie-konton på Facebook, Instagram och LinkedIn. Om händelsen leder till ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) delas informationen även i P4 Östergötland och på krisinformation.se

Krisberedskap för företag

Varför behöver jag en krisväska?

Kriser uppstår ofta oväntat och utan förvarning. Med en krisväska ser du till att vara förberedd vid en kris eller samhällsstörning och ser till att du klarar dig själv i minst en vecka.

Detta behöver du ha i din krisväska

Vad gör kommunen vid en samhällsstörning?

Vid kriser och samhällsstörningar som hotar viktiga samhällsfunktioner aktiveras Norrköpings kommuns krisledningsorganisation. Kommunen har utarbetade planer för att kunna hantera olika typer av samhällsstörningar, till exempel långa elavbrott, svåra olyckor, svåra och långvariga snöoväder, dricksvattenbrist, omfattande skador med farligt gods och andra händelser. Norrköpings kommun samverkar med myndigheter och organisationer för att hantera samhällsstörningar.

Så tar du fram en egen krisplan

Kontakt

Kontakt Norrköping
Norrköpings kommun

Förvaltningshuset Rosen
Trädgårdsgatan 21
602 42 Norrköping

Besökstider:
Måndag–fredag 08.30–16.00

Telefontider:
Måndag–fredag 08.00–16.00

Övrig info:
19/6 (dag före midsommar) Receptionen öppen 8:30-14. 19/9 stänger både telefoni och reception kl 12. 31/10 (dag före all helgona) Receptionen 8:30-14