Frågor och svar kring corona

Här finns svar på vanliga frågor kring corona

Vad är corona?

Corona är ett virus som kan göra folk sjuka.
Sjukdomen man får heter covid-19.

Hur känns det att vara sjuk i corona?

Sjukdomen påminner om influensa. Du kan få feber, hosta och till exempel svårt att andas. Det är ganska vanligt att man förlorar sitt smak- och luktsinne och tag. De flesta blir snabbt friska igen.

En del personer kan bli allvarligt sjuka, i till exempel lunginflammation. Några få blir så sjuka att de riskerar att dö. Det gäller främst de som är äldre eller personer som redan har problem med hjärtat eller lungorna. De som blir allvarligt sjuka får hjälp på sjukhus.

Är coronaviruset farligt för barn?

Eftersom viruset är nytt, vet man inte allt om det än. Men kunskapen ökar hela tiden. Enligt det vi vet idag, drabbas inte barn och unga lika lätt av viruset som äldre.

Det finns också studier som visar att barn får mildare symtom än vuxna om de blir sjuka av coronaviruset.

Hur går det till att bli testad för coronaviruset?

Testet för corona görs genom ett prov som tas i näsan. Det tas med en liten pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. En del tycker att det känns lite obehagligt, men det går fort.

Ibland kan prov även tas från slem som du hostar upp.

Personalen som tar proverna har på sig särskilda skyddande kläder. De täcker hela kroppen, även ansiktet. Det kan se lite läskigt ut, men kläderna används för att personalen inte ska få sjukdomen.

Läs mer om provtagning vid misstänkt pågående Covid-19 här

Hur smittar coronaviruset?

När en person som bär på smittan nyser eller hostar sprider sig viruset med små droppar i luften. Det kallas för droppburen smitta. De små dropparna faller snabbt mot marken, men om du står nära någon som nyser eller hostar kan du få droppar på dig. Då kan du bli smittad. Därför är det bra att hålla sig lite längre ifrån andra än vanligt.

Du kan också få viruset på händerna om du till exempel tar på ett handtag till en dörr. Därför är det viktigt att tvätta händerna ordentligt om man till exempel har varit och handlat.

Vad kan jag göra för att inte bli smittad?

Även i vanliga fall är det bra att hålla händerna rena. Just nu är det extra viktigt. Tvätta händerna noga med tvål och vatten flera gånger om dagen. Handsprit fungerar också bra mot viruset.

Det är bra om du inte tar på ditt ansikte med händerna ifall du inte precis har tvättat dem. På det viset hindrar du viruset från att komma in i kroppen genom ögonen, näsan eller munnen.

Det är bra om du tänker på att inte krama dina vänner i skolan om du brukar göra det. Ta heller inte i hand – även om någon sträcker ut sin hand mot dig. Och gör inte high-five eller andra liknande hälsningar, till exempel så kan man testa att hälsa med armbågen istället.

Vad kan jag göra för att inte smitta kompisar och andra personer?

Nys och hosta i ditt armveck. Inte i dina händer.

Det är bra om du tänker på att inte krama dina vänner i skolan om du brukar göra det. Ta heller inte i hand – även om någon sträcker ut sin hand mot dig. Och istället för att göra high-five eller andra liknande hälsningar kan du testa att hälsa med armbågen istället.

Det är extra viktigt att tänka på att inte träffa äldre eller sjuka personer om man själv är förkyld. De har högre risk att bli allvarligt sjuka i till exempel lunginflammation och riskerar att då att dö. Eftersom det har visat sig att man kan sprida smitta även om man själv inte känner sig sjuk är det även viktigt att alltid försöka hålla längre avstånd än vanligt till andra än sin närmaste familj (de man bor med) när man ses.

Vad ska jag göra om jag själv känner mig sjuk?

Den som är sjuk ska just nu stanna hemma. Det gäller även om du bara är lite sjuk. Det är inte säkert att du har blivit smittad av corona, men för att inte riskera att smitta någon annan ska du ändå vara hemma

Stanna hemma så länge du är sjuk och sedan i två dagar till. Annars finns det en risk att du smittar någon annan. Den personen kan bli allvarligt sjuk även om du själv bara är lite förkyld.

De flesta som blir sjuka behöver inte vård eftersom besvären ofta går över av sig själva. Om du har feber som håller i sig mer än fyra dygn, eller om din feber kommer tillbaka efter att den varit borta ett par dagar är det bra att ringa 1177.

Finns det något botemedel mot sjukdomen?

Idag finns det inget botemedel mot just det här viruset, däremot finns det läkemedel som lindrar symtomen och sedan slutet av 2020 finns det också vaccin som hjälper kroppen att bygga upp ett skydd mot covid-19.

Vad gäller för vaccin?

Sedan slutet av 2020 finns det vaccin som hjälper kroppen att bygga upp ett skydd mot covid-19. Vaccinet skyddar de flesta som tar det från att bli sjuka, och det mildrar också symtomen hos de som trots allt insjuknar. Ett vaccin är ett medel som skyddar dig mot en viss sjukdom.

Unga som är äldre än 16 år eller som fyller 16 i år (född 2005) erbjuds från och med augusti 2021 vaccination mot covid-19.

Barn från 12 år kan ibland också rekommenderas vaccin. Det gäller barn som har en bakomliggande sjukdom eller ett tillstånd som gör att de riskerar att bli allvarligt sjuka av coronaviruset. Barnets läkare hjälper då till att bedöma i frågan.

Folkhälsomyndighetens information om vaccination av barn och unga

Information om vaccination av barn och unga på 1177.se

Var kommer viruset ifrån?

Viruset blev känt i samband med att många blev sjuka i området Wuhan i Kina. Man kunde då bevisa att ett nytt virus fanns, men ingen vet helt säkert hur det har uppstått.

Falska nyheter om coronaviruset

Det kommer just nu många påhittade nyheter om coronaviruset. De kommer på digitala plattformar som till exempel Tiktok och Snapchat.

De falska nyheterna kan handla om att covid-19 är en påhittad sjukdom eller att vaccinet är farligt. En del handlar om att skolor ska stänga fastän de inte ska det. En del falska nyheter kommer även från olika länder, som skyller smittan på varandra.

Om du läser om coronaviruset på internet är det viktigt att du funderar över, och helst försöker ta reda på vem som står bakom det du läser. Det kallas för att kontrollera källan. Prata gärna med andra om ifall det som du läser verkligen kan vara sant.

Dela heller inte sådant som du inte är helt säker på stämmer. På så vis hjälper du själv till med att stoppa falska nyheter om corona. Under rubriken Var kan jag få veta mer om corona hittar du säker information om coronaviruset.

Vad är Folkhälsomyndigheten?

Folkhälsomyndigheten är en myndighet som arbetar för folks hälsa. Det gör de genom att stödja samhällets arbete med hälsa och genom att hjälpa till att skydda mot hälsohot. De vill att alla i Sverige ska kunna må så bra som möjligt.

Var kan jag få veta mer om corona?

Om du har frågor om viruset kan du ringa 113 13

Det finns också flera myndigheter som på olika sätt arbetar med frågan om corona:

Hos Krisinformation.se kan du läsa de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset.

Folkhälsomyndighetens information till skolor och förskolor

Skolverkets information till skolor och förskolor

Kontakt
Norrköpings kommun

Rådhuset
Drottninggatan 7
601 81 Norrköping