Innovationsprocessen
Här hittar du verktyg för att kunna starta starta din innovationsprocess. Med verktygen kan du omsätta utmaningar till behov för att sedan komma vidare.
Steg 1: Identifiera
Vad har du för utmaning som du vill lösa? För att starta upp processen behöver du först tänka igenom några olika delar. Det enklaste sättet att börja på är att besvara frågorna nedan.
- Beskrivning av utmaningen
(Beskriv utmaningen och de centrala problemen som behöver hanteras) - Målgrupp
(För vem är denna utmaning? Beskriv målgruppen) - Syfte med utmaningen
(Varför är denna utmaning vald? Vad är det intressanta med den?) - Nytta av att lösa utmaningen
(Vilka fördelar och värden skapas genom att lösa denna utmaning?) - Namnge utmaningen
För att få verklig effekt behöver lösningen hantera grundorsaken till utmaningen. Därför är det viktigt att göra en kartläggning av utmaningen och grundorsakerna till denna. För att göra det kan du till exempel använda en metod som kallas för utmaningsträdet.
Så här använder du utmaningsträdet
- Formulera utmaningen och skriv den vid markytan.
- Analysera orsaker – identifiera orsakerna till utmaningen och fråga dig själv varför de existerar. Varför är en bra fråga att ställa. Dessa områden symboliserar trädets rötter.
- Identifiera effekter – effekterna som sker av att utmaningen får en lösning blir en gren på trädet. Utveckla sedan grenarna uppåt för att kartlägga eventuellt ytterligare effekter av utmaningen om den hanteras.
- Dra pilar och se hur problem, orsaker och följder hänger ihop.
Steg 2: Innovera
Om du redan varit i steg 1 kan du fortsätta för att utveckla din idé. Börja med att förklara de grundläggande delarna genom att fylla i ett idé-kort. Du kan själv skriva ned följande delar:
Idé-kort
- Namn på idén
(Ange namnet på din idé här) - Beskrivning av idén
(Beskriv kärnan kortfattat – det viktigaste i din idé) - Användarperspektiv
(Hur förbättrar idén situationen för användaren?) - Affärsperspektiv
(Hur påverkar/förbättrar idén situationen i den egna verksamheten?) - Utförarperspektiv
(Hur påverkar/förbättrar idén situationen för utföraren av tjänsten/lösningen?) - Idébedömning
Relevant för användaren (på en skala mellan 1–5)
Genomförbarhet (på en skala mellan 1–5)
När du fyllt i ditt idé-kort har du genomfört det första steget i innovera-fasen. För att gå vidare med nästa steg skickar du in idékortet och dina kontaktuppgifter till innovationslabbet så återkommer vi med ett nästa steg i processen som passar för att utveckla din idé.
Steg 3: Implementera
I sista delen av processen ska vi förverkliga och integrera de utvecklade lösningarna från de tidigare faserna in i praktisk användning. Vi behöver dels skapa prototyper för att säkerställa att lösningen möter användarnas behov och förväntningar, men också identifiera och åtgärda eventuella problem innan fullskalig implementering.