Vad är innovation?
Innovation innebär att skapa nya idéer eller lösningar som förbättrar och förändrar något befintligt på ett värdefullt sätt.
Innovation är mer än bara teknik – det handlar om att våga tänka nytt och förbättra hur vi arbetar för att möta människors behov. Det handlar inte nödvändigtvis om att skapa tekniska lösningar eller om digitalisering. En innovation kan innebära ett nytt arbetssätt, förhållningssätt som effektiviserar arbetet eller ett praktisk hjälpmedel som underlättar.
I Norrköping hjälper innovationslabbet till att göra dessa idéer till verklighet. Som en drivkraft för förändring tar vi oss an både dagens och morgondagens utmaningar tillsammans med er. Vårt mål är att göra mer gott med mindre, genom nya och kreativa lösningar.
Innovation kan ske på olika sätt. Värdet av innovationen uppstår när nya lösningar faktiskt används, sprids och blir ett sätt att arbeta långsiktigt. Innovation kan ses som något nytt som är nyttigt och blir nyttiggjort.
Tänk nytt, jobba smart – förändra framtiden!
Innovationslabbet jobbar för att Norrköping ska vara en ledande plats för innovation. Vår innovation ska främja samarbete mellan kommunens verksamheter, invånare och näringsliv för att skapa tillväxt, sysselsättning och förbättrad livskvalitet.
Det finns flera olika typer av innovation och hur man kan arbeta med dem. Några exempel är:
- Idédriven innovation – där nya idéer och koncept är kärnan i innovationsprocessen.
- Utmaningsdriven innovation – där innovation och produktutveckling drivs av att lösa specifika utmaningar eller problem som organisationen står inför.
- Möjlighetsdriven innovation – där innovation och produktutveckling drivs av att identifiera och utforska nya möjligheter och förbättringar, snarare än att enbart reagera på befintliga problem eller behov.
Norrköpings innovationsprocess
Norrköpings innovationslabb har utformat en process där vi strukturerat kan arbeta med innovation, den ser ut så här:
Steg 1: är att identifiera behovet och fokus ligger på att klargöra och specificera de centrala problemen, utmaningarna eller möjligheterna som ska hanteras. Vi måste hantera de viktigaste frågorna som behöver lösas för att uppnå önskade innovationsmål.
Det slutliga resultatet av steg 1 är en tydligt definierad utmaning eller möjlighet som utgör grunden för den fortsatta innovationsprocessen.
Steg 2: fokuserar på att utveckla och konkretisera potentiella lösningar baserat på de behov och möjligheter som identifierats i steg 1. Denna fas är viktig för att säkerställa att de idéer som genereras inte bara är kreativa utan också genomförbara och väl anpassade till de faktiska behoven och förutsättningarna.
Här finns två delar där den första syftar till att uppnå ett brett spektrum av idéer. Nästa del är att se till att det resulterar i en eller flera välutvecklade idéer som har utvärderats mot kriterier så som genomförbarhet, potential och relevans.
Steg 3: I sista delen av processen ska vi förverkliga och integrera de utvecklade lösningarna från de tidigare faserna in i praktisk användning. Vi behöver dels skapa prototyper för att säkerställa att lösningen möter användarnas behov och förväntningar, men också identifiera och åtgärda eventuella problem innan fullskalig implementering.