Val 2018

Den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting. Förtidsröstningen startar den 22 augusti och pågår till och med valdagen.

 

Rösträtt till riksdagen

  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du måste vara svensk medborgare.
  • Du måste bo eller någon gång i ditt liv ha bott i Sverige.

Rösträtt till landstinget och kommunen

  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du måste bo i kommunen eller landstinget.
  • Du måste vara medborgare i Sverige, något EU-land, eller Island eller Norge. Om du är medborgare i något annat land än EU-länder, Island eller Norge har du också rösträtt. Men då måste du ha bott i Sverige 3 år.

Röstkort skickas 16–22 augusti

Ett röstkort skickas till de som finns med i röstlängden. Röstlängden fastställs 30 dagar före valdagen, det vill säga den 10 augusti för valet till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige.

Röstkortet skickas till den adress som man är folkbokförd på. Om du ska förtidsrösta måste du ha med dig röstkortet samt kunna legitimera dig. Om du inte fått något röstkort eller tappat det kan du kontakta valnämnden och beställa ett dubblettröstkort som skickas via post eller e-post. I alla lokaler för förtidsröstning i Norrköpings kommun kan röstmottagarna skriva ut ett dubblettröstkort.


Mer information om valsystemet

Du kan läsa mer om röstningsprocessen och valsystemet på Valmyndighetens webbplats Där finns även information på lättläst svenska och på flera olika språk.

Valmyndighetens webbplats

Förtidsröstningslokalerna 

Kontakt