Om Norrköpings fritidsgårdar
Är du ung i Norrköping? Är du mellan 10 och 19 år? Då är fritidsgården är en mötesplats för dig, en plats där du får vara dig själv. Häng med på aktiviteter eller bara chilla med kompisarna – hos oss finns alla möjligheter. Vi ger dig chansen att prova på något nytt och utmana dig själv i en kreativ omgivning.
På Norrköpings fritidsgårdar är alla välkomna och lika mycket värda. Vi ser dig för den du är och gillar att alla är olika. Hos oss får du själv vara med och påverka din fritid.
Fritidsgårdarna har öppet på eftermiddagar, kvällar, studiedagar och lov. Som besökare på fritidsgården deltar du frivilligt i de aktiviteter som erbjuds och kan självklart välja vilken eller vilka fritidsgårdar du vill besöka, oavsett var du bor eller vilken skola du går på.
På eftermiddagarna finns mellanmål att köpa. Under lov och på studiedagar kan du även köpa lunch till självkostnadspris.
Det kostar inget att komma till fritidsgården. Vissa aktiviteter, som till exempel resor, utflykter eller arrangemang utanför fritidsgården, kan du ibland få betala för.
År 1957 öppnades den första fritidsgården i Norrköpings kommun. Den hette T39 och låg på Trädgårdsgatan 39 i Norrköping.
Norrköpings fritidsgårdar är en del av Utbildningskontoret på Norrköpings kommun.
Fritidsgårdarna ska erbjuda fritidsverksamhet till alla ungdomar i Norrköpings kommun
Vår verksamhet grundar sig på
- kultur- och fritidsnämndens uppdragsplan
- barnkonventionen
- riktlinjen för Norrköpings fritidsgårdar
- kommunfullmäktiges mål
- värdegrundad verksamhet i Norrköping.
Förhållningssätt, verksamhet och pedagogiskt innehåll
Fritidsgården
- är ett sammanhang för att inhämta en gemensam värdegrund, en plats där varje individ kan utvecklas utifrån sina förutsättningar
- ska vara en välkomnande demokratisk mötesplats
- ska vara en trygg och hälsofrämjande miljö för alla oavsett ålder, kön, sexuell läggning, religiös tillhörighet, livsstil, funktionsvariation och etnisk tillhörighet
- har som främsta uppgift att tillvarata och främja besökarens kreativitet, behov och personliga intressen, både i grupp och enskilt
- ska komplettera skolan genom att erbjuda olika lärsituationer som främjar barns och ungdomars kunskapsutveckling
- inbjuder alla att vara med och skapa verksamhet
- ger alla möjlighet att prova nya aktiviteter och anta nya utmaningar tillsammans med andra
- ger alla möjlighet att träna sig i demokratiska mötesformer, få nya kunskaper, träffa positiva vuxna och framför allt – ha kul!
Fritidsledarens värde
Alla fritidsledare på fritidsgården ser och uppmuntrar barns och ungdomars positiva sidor och lyfter fram dessa.
Som goda förebilder sätter fritidsledarna de yttre gränserna och uppmuntrar barn och ungdomarna att själva vara med och påverka, styra och genomföra verksamhet på fritidsgården.
Fritidsledarna finns med i bostadsområdets samverkansarbete och tar tillsammans med övriga verksamheter ansvar för att det blir ett bra område för barn och ungdomar att växa upp i.
Fritidsgårdschefer och fritidsledare arbetar kompensatoriskt för en likvärdig fritidsgårdsverksamhet för alla barn och ungdomar i Norrköping.