Bidrag till riktade insatser – Demokrati och inkludering
Syfte med bidrag till riktade insatser – demokrati och inkludering
Bidraget till riktade insatser demokrati och inkludering är ett kvalitativt och dialogbaserat stöd. Syftet är att ge särskilt stöd till alla organisationer som vill arbeta med demokrati- och inkluderingsinsatser. Bidraget stödjer demokrati-stärkande och trygghetsskapande initiativ med särskild prioritering för arbete med den breda målgruppen av människor i olika typer av utanförskap. En önskad generell effekt är att förbättra och förstärka samarbetet mellan civilsamhället och kommunen i den gemensamma strävan efter ett mer demokratiskt och inkluderande samhälle.
Bidragsformen avser att skapa en dynamisk plattform för stöd och samverkan i civilsamhället, samt möjliggör meningsfulla insatser som stärker social sammanhållning och trygghet i Norrköping. Detta bidrar till en mer inkluderande och handlingskraftig kommun, där civilsamhället och kommunen tillsammans arbetar mot gemensamma mål.
Bidragets centrala målsättningar är:
- Dialog och samverkan – genom en nära dialog mellan civilsamhället och kommunen kan insatser bli mer anpassade efter lokala behov.
- Precision i stödet – stödet frigör utrymme för ansvarig tjänsteperson att göra särskilda riktningar av stöd till prioriterade målområden.
- Främjande av delaktighet och mötesplatser – fokus läggs på insatser som skapar mötesplatser och främjar delaktighet och trygghet, särskilt riktat mot barn och unga.
- Kvalitet och utveckling – stödet riktas till innovativa och utvecklings-orienterade idéer
- Främja initiativförmågan – stödet frigör utrymme för ansvarig tjänsteperson att löpande främja innovation och samverkan.
Vem kan söka bidrag till riktade insatser – Demokrati och Inkludering?
Bidrag kan beviljas till
Bidragsberättigad organisation
- uppfyller kraven i allmänna bestämmelser
- bedöms ha kompetens som motsvarar verksamhetens syfte.
Bidraget kan inte beviljas till
- Bidraget kan inte beviljas till läxhjälp eller till redan påbörjade projekt, i det avseendet att organisationen får planera projektet, men inte påbörja själva genomförandet.
Ansökan
Ansökan kan göras löpande under året. I ansökan ska organisationen inkludera en projektbeskrivning för det föreslagna initiativet, med en tydlig översikt över planerade aktiviteter, målgrupp och budget.
Efter inskickad ansökan kommer organisationen att kallas till ett dialogmöte med en tjänsteperson för att diskutera det planerade initiativet.
Ansökningsformulär hittar du här
Uppföljning och redovisning
I samband med att ansökan beviljas får organisationen en redovisningsblankett som ska fyllas i och skickas in till redovisningstillfället. Om redovisningen är ofullständig kan kommunen kräva tillbaka beviljat bidrag.
Eventuella bidragsöverskott ska betalas tillbaka till tillväxt- och utvecklings-kontoret.
Om du har frågor vänligen kontakta Norrköpings kommuns kontaktcenter via norrkoping.kommun@norrkoping.se eller Tillväxt- och utvecklingskontoret, Idrott, kultur och fritid via idrottkulturfritid@norrkoping.se.
Kontakt
Postadress
Laxholmstorget 3
601 81 Norrköping