Studera och leva

Nedan har vi samlat information om boende, fritidsaktiviteter, jobb och praktik till dig som är eller funderar på att bli student i Norrköping:

Boende

Det är viktigt att du är ute i god tid när du letar boende. Här är några tips på hur du kan hitta din nya bostad inför studierna:

  • Var aktiv och anmäl intresse för så många bostäder som möjligt hos hyresvärdarna.
  • Håll koll på hur populära de olika bostäderna är. Då kan du avregistrera dig från de bostäder som är mycket populära och istället registrera dig för andra som kräver lägre poäng eller färre sökande.
  • Kontakta även hyresvärdar som inte erbjuder studentbostäder. De kan ändå ha en bostad som passar dina behov.
  • Var öppen för olika lösningar. Till exempel kan du kanske till en början dela en större lägenhet med några andra studenter.

På Studentbo i Norrköping kan du göra en intresseanmälan även utan att du har blivit antagen till studier. Du kan däremot inte anmäla intresse på en specifik bostad innan Studentbo fått ett antagningsbesked. Antingen ska antagningsbeskedet skickas direkt från Verket för Högskoleservice (VHS) eller från dig.

Läs mer om hur du söker en bostad i Norrköping på Studentbos webbplats

Flera bra länkar:

Förteckning över hyresvärdar i Norrköping

Boendeinformation från Linköpings Universitet

Student i Norrköping

Kårhus
Trappan är Campus Norrköpings eget kårhus. Här hittar du café, pub och nattklubb under samma tak. Här huserar även studentkårerna, studentföreningar och många studentverksamheter. På Trappan finns även studieplatser under dagtid.

Kårhuset Trappan


Evenemang vid LiU

Linköpings universitet och studentorganisationerna anordnar flera evenemang och aktiviteter varje läsår. Campus Linköping och Campus Norrköping erbjuder båda spännande aktiviteter att välja på. Alla aktiviteter hittar du på LiU:s hemsida:

Studentevenemang på Linköpings Universitet

  
Föreningsliv
Det finns en uppsjö studentföreningar knutna till LiU du kan medverka i. Du hittar dem alla på LiU:s hemsida.

Studentföreningar på Linköpings Universitet

 

Sport, friluftsliv och träning

I Norrköping finns gott om träningsmöjligheter i form av sport- och träningsanläggningar, elljusspår, olika typer av sportföreningar och sportevenemang. Du hittar all information du kan tänkas behöva under Kultur och fritid här på norrkoping.se:

Friluftsområden

Fritid och aktiviteter

Motion och idrott


Kultur och nöje

Caféer, konserter, stadsvandringar, utställningar och domfilmsvisningar - allt det och mycket mer kan du ta del av i Norrköping! Läs mer om vad som händer i stan på Visit Norrköping:

Visit Norrköping

Jobb och praktik

Om du studerar vid Universitet eller högskolan kan du praktisera inom Norrköpings kommun. Du får själv kontakta den verksamhet eller det kontor som du är intresserad av. Ska du genomföra verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom vård och omsorg eller utbildningskontoret är rutinerna annorlunda och du får information via ditt utbildningsprogram.

Ett bra tips när du söker praktikplats är att ta reda på hur kommunens organisation ser ut. Då får du lättare en inblick i vilken verksamhet som skulle passa dig bäst. Information om organisationen hittar du i kommunens organisationsbroschyr:

Kommunens organisationsbroschyr

Om du ska genomföra verksamhetsförlagd utbildning inom utbildningskontoret finns särskild information om det här

Här finns information om praktik inom vård och omsorg

Studentuppdrag

Som student vid Linköpings universitet finns möjlighet att jobba med kortare uppdrag inom kommunen vid sidan av studierna. Till exempel kan det handla om att spela in en informationsfilm eller genomföra enkätundersökningar. Ett studentuppdrag utformas utifrån kommunens olika verksamhetsområden och deras aktuella behov. Studentuppdrag utformas som projekt, det vill säga en visstidsanställning med timlön. De kan maximalt vara upp till tre månader (räknat på heltid). Är du intresserad av att ta dig an ett studentuppdrag eller veta mer om hur det fungerar? Kontakta kommunens koordinator i frågan, Jörgen Jonsson.


Studentmedarbetare

Redan innan du tagit examen har du möjlighet att få en anställning inom kommunen. När du läser ditt sista år på ett program vid Linköpings universitet kan du nämligen söka ledig plats som studentmedarbetare.

Som studentmedarbetare får du goda möjligheter att omsätta dina teoretiska kunskaper till praktisk erfarenhet. I rollen som studentmedarbetare är du även en viktig resurs för kommunen eftersom du bidrar med ny kunskap och nya infallsvinklar inom ditt aktuella kompetensområde.

Läs mer om hur det fungerar och se lediga platser som studentmedarbetare


Examensarbete

Är du intresserad av att göra ditt examensarbete inom någon av kommunens verksamheter? Vänd dig till Jörgen Jonsson, kommunens kontaktperson för samverkansarbetet.

Samverkan med
Linköpings universitet

I februari 2017 undertecknades ett strategiskt avtal mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun. Avtalet innebär ett långsiktigt samarbete inom ett antal olika områden, bland annat kring olika typer av studentarbeten och praktik.

Kontakt
Jörgen Jonsson
Koordinator

Utrednings- och utvecklingsenheten

Läs mer om kommunens samverkan med
Linköpings universitet