Förebyggande arbete mot alkohol

Norrköpings kommun gör flera olika insatser för att öka folkhälsan kopplat till alkohol. Målet är att minska de medicinska och sociala skador som alkoholanvändning kan leda till.

Arbetet är en del av ANDTS-strategin (arbete mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar) och riktas mot personer i alla åldrar. Det görs också riktade insatser mot särskilt sårbara målgrupper, som barn och unga. Det handlar både om att skydda dem under uppväxten och att informera om riskerna med att själv dricka alkohol.

Motverka skadlig alkoholanvändning

Det görs en mängd insatser för att motverka skadlig användning av alkohol. Det handlar bland annat om att:

  • Motverka ungas tillgång till alkohol.
  • Stärka kompetensen inom äldreomsorgen, för att kunna identifiera och ge stöd till äldre som har problem med alkoholberoende.
  • Medverka till att alkoholserveringen på Norrköpings krogar sker på ett ansvarsfullt sätt.

Ett rikt restaurang- och nöjesliv är viktigt för ett levande Norrköping. För att boende och besökare ska trivas och känna sig trygga är det också viktigt att all alkoholservering sker på ett ansvarsfullt sätt. Kommunen medverkar till det genom utbildning, samverkan med näringslivet och tillsyn av verksamheter som serverar alkohol.

Krogarnas alkoholservering ska följa riktlinjen för serveringstillstånd som kommunens tjänstemän och politiker har tagit fram tillsammans med näringslivet. Grunden är alkohollagen som reglerar när, var och hur alkohol får serveras.

Läs vad som krävs för att få tillstånd för alkoholservering

Kommunen ska också verka för att utifrån alkohollagstiftningen skapa forum för kompetensutveckling och dialog för intresserade parter, främst näringsliv och myndigheter. Ett exempel på myndighetssamverkan är nätverket Lokal operativ samverkan (LOS). LOS har bland annat lett till att den olovliga försäljningen av alkohol inom kommunen har minskat.

Barn och unga

Enligt barnkonventionen har barn rätt till social trygghet och skydd mot alla typer av våld. Det är påvisat att det är större risk att barn som växer upp nära alkoholmissbruk oftare är med i olyckor, drabbas av våld och utvecklar eget beroende i vuxen ålder. Risken för suicid är också större.

Det finns också kopplingar mellan en tidig alkoholdebut och missbruksproblem.

Ungdomsenkät visar användning och attityder

Genom ungdomsenkäten Om mig får kommunen en bild av hur elever i grundskolan och på gymnasiet mår. Den ger underlag till förbättringsarbete och utveckling av barn- och ungdomsfrågor inom skola, kommun och region.

En av delarna handlar om hur användandet och attityden till alkohol ser ut. Den visar bland annat att det är betydligt vanligare att ungdomar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker sig berusade.

Läs mer om ungdomsenkäten Om mig på regionens hemsida

Exempel på insatser

Det är viktigt att stötta unga som lever i familjer med alkoholmissbruk, liksom att minska alkoholanvändandet bland unga.

Här är några exempel på vad kommunen gör tillsammans med polisen och andra aktörer:

  • Trygg student och trygg uppstart: För att få en tryggare och roligare upplevelse av skolstart och student anordnas trygg uppstart och trygg student. Målet är att få med ungdomarna i arbetet att minska alkoholanvändandet och öka vuxennärvaron.
  • Information och utbildning i skolan: Utbildningskontoret sprider ny information och erbjuder utbildningar. Skolan arbetar också med aktivitetsdagen Don't drink and drive.
  • Moa-mottagningen: Socialkontoret arbetar på flera olika fronter för att hjälpa barn och unga i beroendefrågor, bland annat genom Moa-mottagningen, som vänder sig till unga som har frågor eller problem kopplat till olika berusningsmedel, bland annat alkohol.
  • Föreläsningar: Vårdnadshavare och personal som arbetar med unga erbjuds föreläsningar om ANDTS utifrån Om mig-enkäten, för att ge en lägesbild och sprida r¨¨åd till viktiga vuxna.

Här finns stöd

Kommunen erbjuder stöd både till personer som själva har problem med alkoholmissbruk och beroende, och personer i dess närhet.

Balder – stöd till barn och unga

Riktar sig till personer mellan 4 och 25 år som har vuxna i sin närhet som dricker för mycket, använder droger, tabletter eller spelar bort mycket pengar. Här kan du få stöd och träffa andra som har det likadant.

Läs mer om Balder

Boende vid missbruk eller beroende

Du kan ansöka om boende med stöd om du är över 18 år och har problem med alkohol eller droger. Det finns olika boenden med olika typer av stöd.

Läs mer om boende

Moa-mottagningen

För dig som är under 26 år och som har frågor eller problem som rör alkohol, droger eller andra berusningsmedel som till exempel lustgas. Föräldrar som behöver råd eller stöd kring sitt barn kan också vända sig hit.

Läs mer om Moa-mottagningen

Stöd och behandling

Att leva med missbruk eller beroende är ofta svårt, men det går att bli av med problemen och få ett bättre liv. Om du dricker för mycket, använder droger eller spelar bort mycket pengar finns det bra hjälp att få av socialkontoret.

Läs mer om stöd och behandling

Kontakt

Gör en felanmälan
Upplever du en plats som otrygg eller har du noterat andra fel i Norrköpings stadsmiljö? Tryck på länken nedan för att göra en felanmälan.
Rapportera akuta fel
Vid pågående brott ska du ringa 112. Vid akuta problem som innebär samhällsfara ska du ringa Kontakt Norrköping.