Förebyggande arbete mot narkotika

Norrköpings kommun arbetar förebyggande och mot narkotika på flera nivåer, inte minst genom samverkan med polis, socialtjänst och företagare. Det övergripande målet är att uppnå ett samhälle fritt från narkotika.

För att uppnå det övergripande målet om ett narkotikafritt samhälle genomförs olika typer av insatser, riktade mot olika målgrupper, i anslutning till den regionala ANDTS-strategin (arbete mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar) och dess målsättningar. Nedan listas målområdena för det förebyggande arbetet mot narkotika.

Målen med det förebyggande arbetet mot narkotika är:

  • Minska tillgången till narkotika.
  • Skydda barn och unga mot skadliga effekter orsakade av narkotika.
  • Minska antalet barn och unga som börjar använda narkotika.
  • Minska antalet personer som utvecklar skadligt bruk eller beroende av narkotika.
  • Se till att personer med skadligt tobaksbruk eller beroende får tillgång till vård och stöd av god kvalitet, anpassade utifrån sina egna
    förutsättningar och behov.
  • Minska antalet personer som skadas eller dör på grund av sitt eget eller andras bruk av narkotika.

Det medborgarlöfte som antogs för perioden 2023–2024 syftade till att Norrköpings kommun och lokalpolisområde Norrköping ska arbeta tillsammans i frågor som rör narkotika. Mer konkret handlar samarbetet om att arbeta förebyggande genom att motverka tillgången till och användandet av narkotika, inte minst bland ungdomar. Medborgarlöftet fokuserar på att arbeta uppsökande mot ungdomar, försvåra narkotikaförsäljning samt att erbjuda samverkansformen SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) till barn och unga mellan 10–18 år som uppvisar riskbeteende för att hamna i kriminalitet.

Vidare syftar medborgarlöftet till att stärka det förebyggande och trygghetsskapande arbetet på lång sikt. Det fokuserar på att adressera lokala problem som uppmärksammats bland invånare, besökare och verksamma inom hotell- och restaurangbranschen för att öka den upplevda tryggheten. Arbetet bygger på lokala lägesbilder om narkotikarelaterad brottslighet och otrygghet, där medborgardialoger och rapporteringsarbetet utifrån EST-metoden (effektiv samordning för trygghet) är viktiga underlag för prioritering av insatser.

Inom ramen för medborgarlöftet har kommunen och polisen gemensamt utfört åtgärder som syftat till att motverka tillgången till och användandet av narkotika under åren 2023–2024. Särskilt fokus har riktats mot förebyggande arbete, tidig upptäckt och förstärkt stöd. Platser har gjorts mindre tillgängliga och attraktiva för människor som hanterar narkotika, samverkan har utvecklats och antalet medarbetare som arbetar uppsökande och uppföljande med barn och ungdomar där oro finns har ökat.

Vid uppföljningen av det beslutade medborgarlöftet för åren 2023–2024 framkom ett tydligt behov av att vidmakthålla och vidareutveckla det pågående arbetet mot narkotikaproblematiken. Detta behov grundar sig i att den aktuella lägesbilden fortsatt visar att narkotika utgör ett betydande problem i kommunen. Som en följd av detta har beslut fattats om att förlänga medborgarlöftet under ytterligare två år, omfattande perioden 2025–2026.

Läs mer om medborgarlöftet och dess innebörd på polisens webbplats

Den kunskapsbaserade metoden Krogar mot Knark är en del av det medborgarlöfte som Norrköpings kommun och polisen antog för perioden 2023–2024. Metoden syftar till att skapa en trygg och säker krog-, hotell- och nöjesmiljö fri från narkotika.

Krogar mot Knark har vuxit fram ur den vetenskapligt utvärderade metoden Ansvarsfull Alkoholservering som ska förebygga överservering av alkohol och servering till minderåriga. Sedan våren 2023 har STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) ett nationellt uppdrag att samordna och sprida kunskap om metoden. Ambitionen är att samverkan mellan kommunen, polisen och olika branschaktörer ska skapa en trygg, säker och narkotikafri krogmiljö för såväl gäster som personal. Vidare bygger metoden på samverkan, utbildning, förbättrad tillsyn, policyarbete och offentligt ställningstagande.

Norrköpings kommun påbörjade det lokala arbetet utifrån metoden under våren 2024. Detta genom att besöka ett första antal aktörer inom krog-, hotell- och nöjesbranschen, där man informerade om metoden och lyssnade in aktörernas lägesbilder kring narkotika i sin egen verksamhetsmiljö. De som besöktes visade intresse av att bli en del av nätverket och under hösten anordnades en första utbildning för nyckelpersoner. I november 2024 kommer de första krogar, hotell och nöjesaktörer som uppnått kraven erhålla sina medlemskap. Därefter kommer medlemskapen delas ut löpande varefter de blir klara.

Läs mer om metoden på Krogar mot Knarks webbplats

Läs mer om Norrköpings arbete på Krogar mot Knarks webbplats

Bedriver du eller någon du känner en verksamhet inom restaurang- och krogbranschen i Norrköping? Välkommen att kontakta samhallsbyggnadskontoret@norrkoping.se för att lära dig mer om Krogar mot Knark.

Sedan 2016 har de flesta kommuner i Östergötlands län deltagit i mätningar av narkotikaspår i avloppsvatten. Omvärldsbevakning och årliga mätningar är viktiga delar av det arbete som pågår regionalt och lokalt i Östergötland för att minska användningen av narkotika och narkotikaklassade läkemedel. Arbetet med en minskad användning omfattar både prevention, tidiga insatser och behandling. För att säkerställa att insatserna som genomförs riktas rätt och är effektiva krävs kunskap om narkotikaanvändningen i länet, vilken denna typ av mätningar bidrar till.

Ta del av rapporten Narkotikaspår i avloppsvatten och Omvärldsbevakning narkotika 2023 Pdf, 3.5 MB.

Anhörig- och närståendeperspektiv

Personer som står nära någon med skadligt bruk eller beroende upplever ofta stor press och kan känna sig maktlösa när deras närstående lider och eventuellt inte får den hjälp, vård eller behandling de behöver. Dessa personer har ofta ett eget behov av stöd och hjälp, och deras roll är många gånger betydelsefull för att insatserna riktade till den närstående ska fungera. Därför är det viktigt att anhöriga och närstående uppmärksammas inom både socialtjänsten och hälso- och sjukvården.

Lider du eller någon du känner av missbruksproblematik? I så fall finns det hjälp att få. På vår webbplats kan du läsa mer om den stöd och hjälp som finns att tillgå.

Läs mer om olika typer av stöd i Norrköpings kommun

Kontakt

Gör en felanmälan
Upplever du en plats som otrygg eller har du noterat andra fel i Norrköpings stadsmiljö? Tryck på länken nedan för att göra en felanmälan.
Rapportera akuta fel
Vid pågående brott ska du ringa 112. Vid akuta problem som innebär samhällsfara ska du ringa Kontakt Norrköping.