Förebyggande arbete mot spel om pengar

Norrköpings kommun arbetar både förebyggande och operativt för att hjälpa personer som har, eller ligger i riskzonen för att utveckla, ett skadligt beteende kopplat till spel om pengar.

Den tillgänglighet som idag finns kopplat till spel om pengar är en problematisk faktor som många gånger resulterar i ett spelberoende, inte minst bland unga. För att arbeta förebyggande och nå fram till extra utsatta målgrupper har man i anslutning till ANDTS-strategin (arbete mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar) satt upp ett antal mål.

Målen med det förebyggande arbetet mot spel om pengar är:

  • Minska skadeverkningarna av spel om pengar.
  • Skydda barn och unga mot skadliga effekter orsakade av spel om pengar.
  • Minska antalet barn och unga som debuterar tidigt med spel
    om pengar.
  • Minska antalet personer som utvecklar skadligt bruk eller beroende av
    spel om pengar.
  • Se till att personer med skadligt bruk eller beroende får tillgång till vård och stöd av god kvalitet, anpassade utifrån sina egna
    förutsättningar och behov.
  • Minska antalet personer som skadas eller dör på grund av sitt eget
    eller andras missförhållande till spel om pengar.

Stöd och rådgivning

Nedan kan du läsa om några av de insatser som Norrköpings kommun genomför i samverkan med bland annat skola, vård och omsorg och myndighet för en ökad folkhälsa kopplat till spel om pengar.

Spelberoendegruppen är en ideell riksorganisation vars mål är att hjälpa spelberoende och anhöriga i form av självhjälpsgrupper. Organisationen arbetar även förebyggande för att öka kunskapen och förändra attityder om spelberoende i samhället. Spelberoendegruppen finns till för dig som är spelberoende eller till dig som är anhörig till någon med problematik. Det är kostnadsfritt att söka hjälp via organisationen och arbetet utgår alltid från principen om tystnadsplikt.

Läs mer om Spelberoendegruppen i Norrköping

Balder finns som stöd till barn och unga när en vuxen i deras närhet har problem med alkohol, droger, tabletter eller spel. Hos Balder kan barn och unga som är mellan 4–25 år få stöd och träffa andra som har det likadant, ingen är ensam.

Läs mer om Balder och deras arbete

Beroendecenter Trozelli bedrivs av Norrköpings kommun och erbjuder olika typer av behandling och stöd för personer över 18 år. Här kan du bland annat få hjälp med problem kopplat till spel om pengar.

Läs mer om Beroendecenter Trozelli

Spel om pengar är ett folkhälsoproblem som inte enbart skadar den som lider av beroendet, utan även de som är närstående till personen med ett skadligt bruk. På Region Östergötlands webbplats finns det information för dig som är i behov av hjälp, men även för dig som är närstående till någon med problematik kopplat till spel.

Läs mer om olika typer av stöd på Region Östergötlands webbplats

För att stödja kommuners och regioners arbete med att förebygga spelmissruk har Länsstyrelsen Östergötland targit fram ett kunskapsstöd om barn och ungas skärmtid och spelande. Kunskapsstödet vänder sig till olika professioner inom till exempel skola, elevhälsa, socialtjänst, fritidsföreningar eller ideella organisationer. Målet med kunskapsstödet är att det ska kunna användas för att öka kunskapen och bidra till diskussion om skärmtid och spelande.

Läs mer om kunskapsstödet på Länsstyrelsen Östergötlands webbplats

Kontakt

Gör en felanmälan
Upplever du en plats som otrygg eller har du noterat andra fel i Norrköpings stadsmiljö? Tryck på länken nedan för att göra en felanmälan.
Rapportera akuta fel
Vid pågående brott ska du ringa 112. Vid akuta problem som innebär samhällsfara ska du ringa Kontakt Norrköping.