Förebyggande arbete mot tobak
Norrköpings kommun arbetar för att användningen av tobaks- och nikotinprodukter ska minska i samhället. Här kan du läsa mer om våra insatser för att öka folkhälsan kopplad till tobak och nikotin.
För att uppnå det övergripande målet om en minskad tobaksanvändning genomför kommunen ett antal förebyggande insatser, riktade mot olika målgrupper, inte minst mot barn och unga. Insatserna genomförs som en del av den regionala ANDTS-strategin (arbete mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar).
Målen med det förebyggande arbetet mot tobak och nikotin är:
- Minska tillgången till tobaks- och nikotinprodukter.
- Skydda barn och unga mot skadliga effekter orsakade av tobaks- och nikotinprodukter.
- Minska antalet barn och unga som börjar använda tobaks- och nikotinprodukter.
- Minska antalet personer som utvecklar skadligt bruk eller beroende av tobaks- och nikotinprodukter.
- Se till att personer med skadligt bruk eller beroende får tillgång till vård och stöd av god kvalitet, anpassade utifrån sina egna
förutsättningar och behov. - Minska antalet personer som skadas eller dör på grund av sitt eget
eller andras bruk av tobaks- och nikotinprodukter.
För att uppnå de övergripande målområdena i det förebyggande arbetet mot tobak och nikotin, genomför Norrköpings kommun ett flertal insatser tillsammans med bland annat polis, skola och region.
Förskolor och skolor i Norrköpings kommun är alkohol-, drog-, tobaks- och nikotinfria vilket innebär att det varken får brukas, innehas, säljas eller förvaras på enheterna. Detta gäller även skolverksamhet som sker utanför skolområdet, till exempel studieresor, praktik och arbetsplatsförlagt lärande (APL).
Skolan och elevhälsan spelar en viktig roll i det förebyggande och hälsofrämjande arbetet mot tobak och nikotin bland barn och ungdomar. Alla elever har under sin skoltid, både på grundskolan, gymnasiet och den anpassade grund-och gymnasieskolan, rätt till hälsosamtal med skolsköterska. Syftet med samtalen är att stödja en hälsosam livsstilsutveckling och att tidigt upptäcka ohälsa. I hälsosamtalet får eleven
möjlighet att reflektera över sina egna förutsättningar och val för att stärka möjligheterna att leva ett hälsosamt liv.
En metod som används inom skolan är SOTIS (Samtal Om Tobak i Skolan), en samtalsmodell som syftar till att underlätta samtal om tobak och nikotin med elever i högstadiet. Skolsköterskor och kuratorer i Norrköpings kommun har utbildats i samtalsmodellen, där en viktig del också handlar om att skapa forum för elevhälsan och vårdnadshavare att diskutera nikotin- och tobaksförebyggande insatser. Vid behov kan elevhälsan även förmedla kontakt till andra verksamheter som till exempel socialtjänst och hälso- och sjukvård som kan ge det stöd eleven behöver.
För att värna om människors hälsa, inte minst bland ungdomar, finns olika skyddslagstiftningar mot tobaks- och nikotinprodukter. Ett exempel på detta är Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter, som bland annat ställer höga krav på ålderskontroller vid försäljning av tobaks- och nikotinprodukter. Som ett resultat av lagstiftningen utförs även olika typer av tillsynsinsatser. Dessa sker i samverkan mellan Polismyndigheten och kommunens handläggare vid tobakstillsyn.
Här kan du läsa mer om bestämmelser kring försäljning av tobak
Stöd och rådgivning
Försöker du, ditt barn eller någon i din närhet sluta röka eller snusa? I så fall kan du få webbaserat stöd och rådgivning via Region Östergötlands verktyg Tobakshjälpen.