Förstärkt samarbete för att stoppa våldsbrotten

Skottlossningar, detonationer och narkotikaförsäljning är bara några av problemen som har skapat otrygghet och oro i Norrköping de senaste åren. Därför kraftsamlar kommunen och polisen för att få stopp på kriminaliteten och det grova våldet.

Annika Granath, kommunpolis i Norrköping

Annika Granath är kommunpolis i Norrköping.

Samarbetet med kommunen är avgörande för att vi ska kunna ta reda på kärnan till otryggheten i Norrköping. Genom att jobba tillsammans kan vi få en bättre förståelse av oron och vilka insatser vi behöver prioritera, säger Annika Granath, kommunpolis.

Norrköping har under de senaste åren präglats av en våldsbrottsspiral med ett flertal dödsskjutningar och andra grova våldsbrott. Förra året dubblerades antalet skjutningar och polisen har sedan dess haft en röd lägesbild i staden – den högsta och allvarligaste graderingen när det kommer till vapen och konflikt.

Tillsammans med polisen försöker vi slå mot orsakerna till kriminaliteten och inte bara symptombehandla eller flytta runt problematiken. Det är här vårt långsiktiga och brottsförebyggande arbete tillsammans med exempelvis skolan, socialtjänsten, fritidsgårdarna och många andra aktörer spelar en väldigt viktig roll, säger Nikki Löfven, brottsförebyggande strateg på trygghets- och säkerhetsavdelningen i Norrköpings kommun.

Nikki Löfven är strateg på trygghets- och säkerhetsavdelningen.

"Tillsammans med polisen försöker vi slå mot orsakerna till kriminaliteten", säger Nikki Löfven.

I takt med händelseutvecklingen har Norrköpings kommun och polisen förstärkt sitt samarbete. 2023 antog kommunen och polisen ett medborgarlöfte med fokus på att samarbeta mot narkotikahanteringen, och samma år signerades en övergripande överenskommelse för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Det förebyggande arbetet handlar mycket om att vi tillsammans ska hjälpas åt att skydda människor från brott och att träna unga i att motstå kriminalitet. Narkotikahanteringen är ofta en inkörsport för nyrekrytering av unga, säger Annika Granath.

Nikki Löfven inflikar att arbetet som görs i dag kommer lägga grunden för kommande generationer.

Oavsett hur många polisen låser in och lagför så hjälper det bara på sikt om vi lyckas stoppa flödet med kriminella nyrekryteringar som hela tiden kommer underifrån.

Det gemensamma arbetet består av ett antal olika insatser där en viktig gemensam nämnare är dialog och regelbundna avstämningar. En av dessa är effektiv samordning för trygghet (EST) som kommunen och polisen arbetat ifrån sedan 2016. EST-metoden går ut på att samverkande aktörer som kommunala verksamheter, polis, räddningstjänst, näringsidkare, väktare och civilsamhället, rapporterar in otrygghetsskapande händelser från olika platser i kommunen. De inrapporterade händelserna sammanställs därefter till lägesbilder som ligger till grund för vilka insatser som behöver genomföras.

EST-rapporterna är otroligt värdefulla både i det kortsiktiga och långsiktiga arbetet. Det ger oss möjlighet att exempelvis få reda på vilka platser som upplevs som otrygga och vilka saker vi behöver lägga fokus på. Här samlas vi för att komma fram till vad alla aktörer kan bidra med för att förbättra situationen i våra utsatta områden. Vårt mål är ju att det inte ska finnas några utsatta områden i Norrköping, säger Annika Granath.

Läs mer om kommunens arbete med Effektiv samordning för trygghet (EST)

Vad vill ni säga till kommuninvånare som är oroliga för tryggheten i Norrköping?

Jag förstår att många tänker att vi måste göra mer. Det är en utmanande situation på många sätt, men samtidigt vill jag understryka att det görs väldigt mycket bra för att vända på utvecklingen. Många unga som hamnar snett i dag ges inte en ärlig chans och där har vi ett ansvar att gå in med tidiga insatser och lyssna på varningssignalerna som ofta finns där. Det gäller att hålla ut och förstå att vi gör allt vi kan för att motverka brottsligheten i Norrköping, säger Nikki Löfven.

Annika fyller i.

Vi kommer använda alla verktyg vi har och luta oss mot vår tyngsta lagstiftning för att motverka och förebygga kriminaliteten i Norrköping, inte minst det dödliga våldet.

Nikki Löfven på trygghets- och säkerhetsavdelningen tillsammans med kommunpolis Annika Granath.

Nikki Löfven och Annika Granath samverkar i det brottsförebyggande arbetet.

Kontakt

Gör en felanmälan
Upplever du en plats som otrygg eller har du noterat andra fel i Norrköpings stadsmiljö? Tryck på länken nedan för att göra en felanmälan.
Rapportera akuta fel
Vid pågående brott ska du ringa 112. Vid akuta problem som innebär samhällsfara ska du ringa Kontakt Norrköping.